Veriga de bază a fiecărei culturi începe cu sămânța, de aceea sunt necesare anumite procedee pentru creșterea calitatății semințelor. Tratarea seminţelor este un procedeu deosebit de important pentru reuşita culturilor legumicole şi implicit obţinerea de producţii superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ. Este o operațiune ce asigură, o răsărire mai uniformă, rezistență/toleranță față de unii agenții fitopatogeni, și practic plante sănătoase.

Avantajele semințelor  tratate :

  • Nu trebuie aplicate în aer, în sol sau direct pe planta, deci va fi nevoie de o cantitate mică de substanțe chimice și vom avea un sol mai sănătos
  • Vom avea o germinție mai sigură și plante mai uniforme
  • Producții vor putea fi mai ridicate

Cum se tratează semințele și ce metode se folosesc ?

După operații precum sortarea, calibrarea, polișarea se poate face și tratarea semințelor.

Metode de tartare:

Termic umedă:Metoda constă în ținerea semințelor în mediu umed, la o anumită temperatură, în funcție de specie. Exemplu: semințele de tomate și de castraveți se țin timp de 1 oră la temperatura de 50 °C, semințele de spanac  25 de minute la 45°C, etc.După tratare semințele se răcesc în apă și se usucă în curent de aer cald.

Cu radiații UV: Metoda constă în expunerea semințelor  la soare timp de 2 zile, câte 4 ore pe zi. În acest fel se distrug microorganismele de pe suprafața semințelor.

Cu soluții chimice:  semințele de pepeni, țelina, ardei, tomate, salată se pot trata în soluție de zeama bordeleză -2 g la 10 litri apă timp de 10-15 minute. Se mai pot face tratamente cu acid clorhidric.

Prin mocirlire: se amestecă o substanță chimică cu apă pentru a forma o pastă ce se aplică pe semințe

Prin prăfuire: se aplică sub formă de pulbere pe suprafata semințelor.

    

Ce presupune  stimularea semințelor?    

Stimularea seminţelor se face în scopul grăbirii încolţirii acestora. Stimularea se poate face prin tratarea seminţelor cu ultrasunete, cu acid giberelic 0,01, Cycocel 0,15%, procaină (novocaină) 10 miligrame la un litru de apă. Tratamentul nu este indicat pentru toate speciile de legume.

Fizică: în prima fază se mențin semințele la temperatura camerei timp de 3 zile, după care se mențin o zi întreagă la 1-3 °C.

Chimică: se tratareză semințele cu diferite substațe chimice cum ar fi: acid nicotinic 0.01%, acid succinic 0.002%, albastru de metilen 0.03%.

    

Ce sunt semintele pregerminate?

Semințele pregerminate sunt semințe aduse aproape de faza germinării. În spațiile de depozitare, semințele pregerminate se păstrează la o temperatură de 10-15 ° C.

Avantajele ale semințelor pregerminate:

  • Economisți timp deoarece această metodă accelerează viteza de germinare
  • Uniformitatea răsadurilor este superioară
  • Cultura se va dezvolta uniform, iar producția/ha va fi superioară

Pentru efectuarea acestui procedeu aveți nevoie de hartie absorbantă, o pungă de plastic de tip zip și de semințe. Hârtia se va umezi cu apă, apoi se vor pune semințele, se va înrola hârtia, după care se va pune în pungă timp de 3-4 zile și se vor ține la temperatura camerei.

Comanda online seminte de legume: click aici spre shop

Aboneaza-te la canalul nostru de YouTube: click aici

Socializam pe facebook: click aici