Dăbuleni, este deja un nume pe piața legumicolă din România. Cu cele peste 3000 ha de pepeni verzi și galbeni cultivate , bazinul Dăbuleni este principalul furnizor de pepeni din România, dar și locul de unde apar pentru prima dată pepenii pe piețele românești. Aici, Agrosel a organizat un câmp de testare cu 6 hibrizi pepeni verzi și 5 hibrizi de pepeni galbeni, în condiții de altoire. Miercuri, 24.06.2015, aici au fost invitați cultivatori din zonă dar și reprezentanți ai fitofarmaciilor din localitate, pentru a-și spune părerea despre hibrizii prezentați. Manifestarea a stârnit interes, fiind prezente circa 30 de persoane. A fost prezentat hibridul Peace F1, un pepene verde cu pulpă galbenă, o noutate pentru o zonă cu tradiție în cultura pepenilor verzi. Peace F1 este recomandat în special producătorilor care-și vând singuri producția în piețele din București sau alte orașe din țară, dar și celor care comercializează prin lanțurile de supermarketuri, fiind considerat un produs care atrage consumatorul român obișnuit cu pepeni cu pulpă roșie. Pe lângă culoarea deosebită, Peace F1 a impresionat participanții la simpozion prin numărul de fructe legate pe plantă și uniformitatea acestora, prin gustul bun și coaja foarte subțire. Fiind un pepene timpuriu, o mărime a fructelor de 5-7 kg a fost considerată potrivită de catre cei prezenți, referire la prețul ceva mai mare din această perioadă.
A fost prezentat și hibridul Royal Fantasy F1(tip Crimson Sweet). Prin toleranța sa la bolile specifice pepenilor verzi(fuzarioza), dar și prin capacitatea mare de producție, hibridul este îndrăgit în special de cei care vând către intermediari. Deși cultura a fost înființată pe un sol nisipos cu fertilitate naturală scăzută, fructele acestui hibrid ajung și depășesc ușor 10 kg.
Dintre hibrizii noi testați la Dăbuleni, a fost remarcat hibridul Grand Baby F1, în primul rând pentru că este diferit de hibrizii de tip Sugar Baby cunoscuți. Aspectul exterior la fructelor la acest hibrid este deosebit de atractiv, hibridul remarcându-se și prin mărimea potrivită(6-8 kg), dar și prin calitățile gustative excelente.
La pepenii galbeni, hibridul Rio Gold F1(pepene galben de tip Galia) poate fi de perspectivă pentru zonă și nu numai, fiind un hibrid care leagă foarte bine chiar și în condiții dificile din punct de vedere climatic, condiții din ce în ce mai frecvente în ultimii ani.
Facem mențiunea că, contrar anunțurilor făcute pe diferite posturi de televiziune care spun că pepenii verzi existenți în această perioadă pe piețele din România provin doar din import, la Dăbuleni se vând acum pepeni verzi ajunși la maturitate(buni pentru consum). Este păcat că prin astfel de anunțuri eronate(astfel de anunțuri au fost făcute și anul trecut) consumatorul român este indus în eroare, evită să mai cumpere pepenii din piețele agroalimentare, astfel că se aduc prejudicii producătorior din Dăbuleni care, an de an fac eforturi financiare și umane inimaginabile pentru a pune la dispoziția consumatorului român, înainte de 1 iulie, pepeni de origine autohtonă. Pierderile aduse astfel cultivatorului din zona Dăbuleni se răsfrâng și asupra firmei Agrosel care vinde mai puține semințe către cultivatorii afectați financiar de nivelul scăzut al vânzărilor de pepeni.

1-1024x729 2-1024x729 3-1024x729 4-1024x729 5-1024x729 6-901x1024 7-1024x754