Calendarul gradinarului

Dacă ești pasionat/ă de grădinărit, un calendar de însămânțare și plantare sigur te va ajuta mult, iar rezultatul va fi o gradină îmbelșugată! Ce fac legumicultorii în luna Ianuarie?

Pentru cei care au o grădină de dimensiuni mici sau mijlocii, această lună nu este una foarte încărcată. Dimpotrivă, este luna cea mai relaxantă în rândul fermierilor. Este momentul optim să vă hotărâți ce anume ați dori să cultivați în acest an și să începeți cu o pregătire a planului grădinii, precum procurare de semințe. Să nu uitați să țineți cont de ce ați cultivat în grădină anul trecut și să aveți în vedere că pe același teren să nu cultivați aceleași plante an de an, adică să aveți în vedere o rotație a culturilor, evitând astfel monocultura.

Ce legume semănăm în luna februarie?

Este luna în care puteți să vă procurați semințele de care aveți nevoie, cel puțin în prima parte a sezonului. Pentru cei care doriți să vă produceți propriile răsaduri de legume și flori, este bine să știți că în această lună puteți începe semănatul la legumele care au o perioadă mai lungă de vegetație, așa cum este cazul în special a ardeilor, vinetelor și a țelinei. Tot acum, puteți să începeți să semănați semințele de petunii, mușcate, crăițe, gura leului dar și multe alte flori din portofoliul Agrosel.

După data de 15 februarie, în funcție de zonă în care locuiți, tipul de sol și condițiile pedoclimatice, dacă nu ați reușit să pregătiți solul din toamnă, acum este momentul optim, dacă nu este înghețat. Tot acum după pregătirea terenului se poate începe semănatul la:

Ce legume semănăm în luna martie

De obicei în această perioadă se continuă semănatul legumelor pe care nu ați reușit să le semănați în luna februarie și anume:

Ceea ce este foarte important pentru fermierii mijlocii și cei profesioniști în luna martie se poate face și semănatul și apoi repicatul răsadurilor în pahare sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii:

Ce legume semănăm în luna aprile?

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot semăna în grădină următoarele legume:

Totodată sunt culturi care se seamănă eșalonat, pentru recolte eșalonate:

  • varza timpurie, tomatele în câmp;

Ce legume semănăm în luna mai?

Câteva exemple de culturi asociate:

Ce legume semănăm în luna iunie?

Ce legume semănăm în luna iulie?

Ce legume semănăm în luna august?