Alternarioza la Cucurbitaceae – Alternaria cucumerina

Alternarioza la Cucurbitaceae – Alternaria cucumerina
30 iunie 2022 15 vizualizari

Alternarioza la Cucurbitaceae – Alternaria cucumerina

Boala și patogenul cauzator

Alternarioza – Alternaria cucumerina (Ellis Everharr) Eliot.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Boală este prezența în culturile de castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi, dovlecei, dovleci. Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor. Pe frunze, petele sunt circulare, la început de 1-2 mm în diametru de culoare gălbuie, apoi se extind la 3-7 mm în diametru, de culoare gălbuie-cafenie, cu aspect apos. În condiții favorabile dimensiunile petelor cresc, sunt zonate concentric și au culoarea brun închis. Dinescu (1964) a constatat că la castraveți, petele devin mai târziu de culoare cenușie-albicioasă, cu marginea decolorată. În dreptul petelor se formează un puf brun-negricios, reprezentând conidioforii și conidiile ciupercii. Pe tulpini se constată aceeași manifestări simptomatologice că pe frunze. Pe fructe, atacul este mai rar întâlnit, prin prezența unor pete ușor adâncite, circulare galbene-albicioase. Țesuturile din dreptul petelor se înmoaie și putrezesc. La suprafață petelor apar pe vreme umedă fructificatiile ciupercii sub formă unui puf negricios, catifelat.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Transmiterea patogenului se face prin semințe, iar răspândirea se realizează prin precipitații, vânt, unelte etc.

Alternarioza este favorizată de vreme caldă (temperatura în jur de 27º C, umiditate atmosferică ridicată de 85-90%).

Măsuri de prevenire și combatere

La semnalarea atacului se vor efectua tratamente foliare alternative cu fungicide pe baza de:

  • Difenoconazol + Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%);
  • Clorotalonil (Bravo 500 SC 0,2%);
  • Mancozeb (Dithane M 45 0,2%; Dithane 75 WG Neotec 0,2%; Manzate o,2%);
  • Triadimenol + Folpet (Shavit F 72 WDG 0,2%)


Produsele ecologice aplicate foliar:

Garex B 0,1 – 0,2%, Copfort 0,15 – 0,3%, asigura o protecție bună la culturile de castraveți și pepeni față de acest patogen.