Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium (Pass) Ell. At Hals

Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium (Pass) Ell. At Hals
31 martie 2022 14 vizualizari

Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium (Pass) Ell. At Hals

Boala și patogenul cauzator

Antracnoză cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium (Pass) Ell. At Hals

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Această boală a cucurbitaceelor apare frecvent la culturile de castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi, dovlecei și dovleci din câmp și rar la cele din spațiile protejate. Atacul se manifestă pe cotiledoane, frunze, tulpini și fructe. Primele simptome apar pe cotiledoane cu pete brun – negricioase, care se adâncesc în țesut și pot provoca pieirea plantutelor.

Pe frunze apar pete de forme foarte variate, la început de culoare verzuie, cu aspect uleios, iar mai târziu de culoare brun-roșiatică sau brun închisÎn toate cazurile, petele conflueazămărindu-se foarte repede. Pe vreme umedă, la suprafață petelor în mod deosebit în dreptul nervurilor, apar fructificatiile ciupercii – conidioforii și conidiile sub formă unor punctisoare, la început de culoare roz, apoi brună – censie.

În evoluția bolii, frunzele se zbarcesc, se răsucesc, se usucă și cad. Pe petioli și tulpini apar pete verzi- cenușii, umede alungite, cufundate în țesuturi.

Simptomul caracteriatic al bolii se observă pe fructe prin apariția unor pete circulare sau ovale de 1-2 cm, în diametru, superficiale, de culoare verde închis, cu aspect umed. În condiții de umiditate ridicată, petele confluează și pot cuprinde porțiuni mari din fruct, care se înmoaie și putrezesc. Pe vreme umedăla suprafață fructelor atacate apar numeroase puncte mici de culoare roz, apoi brune, dispuse în cercuri concentrice, reprezentând acervulii ciupercii.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Transmiterea ciupercii de la un an la altul se realizează prin semințe, miceliu și conidii din resturile plantelor bolnave. În timpul perioadei de vegetațierăspândirea ciupercii este realizată prin vântprecipitații, irigarea prin aspersie sau insecte.

Măsuri de prevenire și combatere

  • strângerea și îndepărtarea resturilor vegetale infectate;
  • asolament de 3-4 ani;
  • amplasarea culturilor pe terenuri bine drenate, asigurarea unei desimi optime la semănat / plantat;
  • irigarea prin picurare.

La semnalarea atacului se vor efectua tratamente foliare cu produse pe baza:

  • Difenoconazol + Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%).
  • Mancozeb (Dithane M 45 0,2%, Dithane 75 WG Neotec 0,2%, Manzate 0,2%).

 alternativă la produsele convenționale, produsele ecologice aplicate foliar cum sunt:

  • Altosan 0,25 – 0,5%,
  • Garex B 0,1 – 0,2% asigura protecția culturilor de castraveți și pepeni față de acest patogen.