Cum protejam culturile legumicole de ploaie?
Provocările polifactoriale care vor urma în rândul fermierilor din cauza ploilor abundente. În această perioadă inamicul principal în culturile legumicole din spații protejate este umiditatea prea mare. Care este un factor foarte greu de controlat. Odată cu creșterea umidități atmosferice, umidități solului v-a urma apariția bolilor fungice, cunoscute si ca micoze care sunt microorganisme din regnul Fungi. Acest patogen se dezvoltă sub mai multe forme, precum spori, zoospori, oospori, artrospori, clamidiospori, porospori și multe altele. Ciupercile fitopatogene acţionează puternic asupra plantei la nivel biochimic, fiziologic și la nivel anatomo-morfologic. Se transmit foarte ușor, prin lucrări tehnologice (condus, copilit, defoliat, cârnit), se dezvoltă foarte repede la umiditate de peste 85%, temperaturi între 25-33 grade C, dacă solul este suprairigat si când razele solare sunt foarte scăzute. Cele mai importante micoze sunt: fuzarioza, verticilioză, putregaiul rădăcinilor, mana, alternarioză, putregaiul cenușiu, putregaiul alb, septorioză, pătarea cenușie, putregaiul fructelor și multe altele.
Ce ar trebui să faceți în această perioadă?
-să acordați mai multă atenție aerisirii solarilor
-controlarea oscilațiilor de temperatură zi/noapte
-ajustarea dozelor de udări și a fertilizărilor, prin reducerea lor
-ventilarea spațiului închis cu ajutorul unui ventilator
-fertilizările pe bază de oligoelemente (fier, cupru, zinc) v-or fi foarte greu de asimilați dacă solul este alcalin
-verificați electroconductivitatea apei, să nu cumva să faceți udări cu procent ridicat de săruri în apă
-reveniți vreo 2-3 zile la udări simple doar cu apă
-plus prevenții pentru a evita pragul de dăunare cu diferite fungicide specific, pe bază de tebuconazole, mancozeb, metalaxil + mancozeb, oxiclorură de curpu, azoxitrobin, captan.