FAINAREA la CUCURBITACEAE- Sphaerotheca fuliginea

FAINAREA la CUCURBITACEAE- Sphaerotheca fuliginea
12 iulie 2021 21 vizualizari

FAINAREA la CUCURBITACEAE- Sphaerotheca fuliginea

Boala și patogenul cauzator

Fainarea cucurbitaceelor Sphaerotheca fuliginea (Schlech). Salm. f.sp.cucurbitae Jacz., Erysiphe cichoracearum De Candole f.cucurbitacearum Poteb.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Boală se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, la suprafață cărora apare un puf albicios, făinos format din miceliu și fructificatiile ciupercii. Pe frunze, boală se manifestă pe ambele fete, mai frecvent pe cea superioară, sub formă unor pete circulare sau de formă neregulată, albicioase, cu aspect făinos, izolate, de dimensiuni mici la început (6-10 mm în diametru), răspândită neuniform pe suprafață limbului. Pe măsură ce atacul evoluează, petele se măresc treptat, confluează, cuprinzând porțiuni mari din limb, sau chiar întreagă frunză. În prima faza, țesutul atacat pare normal, însă în final se brunifica și se usucă. Pe petioli, cârcei și tulpini se formează, că și pe frunze, o pâslă de culoare albicioasă, care acoperă deseori de jur împrejur aceste organe. Spre sfârșitul vegetației sau mai devreme, când începe uscarea frunzelor, în pâslă miceliană apar numeroase punctisoare brune-negricioase, periteciile ciupercii.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Evoluția bolii este influențată în mod direct de faza de vegetație, de temperatura și de umiditatea atmosferică. Umiditatea are un rol secundar, deoarece reproducerea ciupercii are loc și în condiții de uscăciune, la umiditatea relativă de (40-50%)

Infecțiile se intensifica însă pe măsură ce crește umiditatea atmosferică, dar nu se produc când suprafață frunzelor este acoperită cu o pelicula de apă.

În ceea ce privește temperatura, s-a constatat că formarea conidiilor și pătrunderea în țesuturile plantei gazdă are loc între 10 și 53ºC, iar temperatura optimă este între 20 și 28º C.

Măsuri de prevenire și combatere

La semnalarea atacului se vor efectua tratamente foliare cu produse pe baza de Penconazol (Topaz 100 EC 0,03% cu 3 zile timp de pauză); Folpet + Triadimenol (Shavit F 72 WDG 0,2%); Metiram + Piraclostrobin (Cabrio Top 0,15-0,2%); Azoxistobin (Ortiva Top 0,1% în partea a- ÎI-a a perioadei de vegetație; Mirador 250 SC 0,075%). Propiconazol (Bumper 250 EC 0,015%); Difenoconazol +Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%); Sulf (Thiovit jet 0,5%, Kumulus DF 0,4%); Meptildinocarp (Karathane gold 350 EC 0,05%); Miclobutanil (Systhane Forțe 0,02%), Izopirazam (Reflect 0,1%.)

Produsele ecologice aplicate foliar:

Mimox 0,2-0,3%, aplicat singur sau în amestec cu Copfort; Microthiol special 0,4% au eficacitate față de patogenii care produc făinari la castraveți și pepeni și se pretează în schemele de combatere integrată la aceste culturi.