NECROZA MADUVEI TULPINILOR DE TOMATE – Pseudomonas corrugata

NECROZA MADUVEI TULPINILOR DE TOMATE – Pseudomonas corrugata
24 iunie 2021 22 vizualizari

NECROZA MADUVEI TULPINILOR DE TOMATE – Pseudomonas corrugata

Boală și patogenul cauzator

Necroză măduvei tulpinilor de tomate Pseudomonas corrugata (Roberts et Scarlett)

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-atacul se manifestă în sere și solarii la stadii foarte avansate de vegetație (plante cu 4-6 inflorescente formate) prin fenomenul de clorozare și ofilire;

-foliolele se ingalbenesc și pierd turgescenta, iar pe rahisul frunzelor își fac apariția zone brune caracteristice;

-atacul se declanșează extrem de rapid, chiar „exploziv”, simptomul de ofilire al varfurilor de creștere al frunzelor este asemănător cu ofilirea bacteriană a tomatelor produsă de bacteria Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis; după câteva zile, ofilirea este generalizată, tulpină se strangulează, iar plantă „se rupe”;

-simptomul caracteristic produs de bacteria Pseudomonas corrugata constă în prezența unor pete brun-negricioase pe suprafață tulpinii sub formă unor dungi ce pot atinge dimensiuni de 25-30 cm, și chiar mai mult;

-în aceste zone, apar fisuri adânci în tulpină principala, ce dau ulcerații la exterior;

-tulpină este aproape în întregime distrusă și măduva este vizibilă, uneori se constată în zona atacată prezența unui exsudat vâscos, albicios și tulbure, care se prelinge pe tulpină; alături de acest simptom apare o puternică dezvoltare de rădăcini adventive în zona atacată sau deasupra acesteia;

-un alt simptom tipic pentru diagnosticarea atacului produs de acest patogen se constată după efectuarea unei secțiuni logitudinale în tulpină, când în zona atacată țesutul măduvei este maroniu-brun închis, parțial necrozat și adesea având caverne; zona maronie se poate întinde de la baza tulpinii până sub vârful de creștere (în funcție de locul de infecție, vârstă plantei și umiditatea atmosferică, în zona de trecere spre țesutul sănătos se constată de cele mai multe ori brunificarea vaselor conducătoare;

-din observațiile noastre, rădăcinile plantelor atacate nu au prezentat nici o brunificare sau simptom caracteristic de semnalat.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-variațiile de temperatura, umiditatea atmosferică 90%, prezența apei pe suprafață frunzelor și tulpinilor plantelor, solarii neaerisite, fertilizările cu mult azot ce conduc la creșteri vegetative exagerate și nu în ultimul rând o desime necorespunzătoare sunt factori ce favorizează apariția și evoluția acestei bacterioze.

Măsuri de prevenire și combatere

-evitarea factorilor favorizanti (fertilizările cu mult azot, diferențele mari de temperatura între zi și noapte, umezirea frecvența și de durata a tulpiniissi a frunzelor că urmare a fertilizarilor extraradiculare sau a tratamentelor cu insecticide sau fungicide ineficace pentru acest patogen;

-de asemenea, la înființarea culturii în solar se va avea în vedere că desimea să fie corelată cu vigurozitatea hibridului de tomate ales;

-măsuri de igienă fitosanitara în timpul lucrărilor de întreținere (că și în cazul bacteriei Clavibacter michiganensis supsp.michiganensis), aerisirea spațiului, controlul permanent al culturii pentru depistarea plantelor atacatessi eliminarea lor din cultură;

-se recomandă 1-2 tratamente preventive cu produse cuprice pe baza de Hidroxid de cupru (Funguran OH 50 WP 0,3%, Champion 50 WP 0,3%, sau Kocide 2000 WP 0,25%);

Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2% – 0,3% + Garex B 0,1%.