OFILIREA BACTERIANA A TOMATELOR – Clavibacter michiganensis

OFILIREA BACTERIANA A TOMATELOR – Clavibacter michiganensis
15 iunie 2021 20 vizualizari

OFILIREA BACTERIANA A TOMATELOR – Clavibacter michiganensis

Boală și patogenul cauzator

 

Ofilirea bacteriană a tomatelor („Cancerul bacterian al tomatelor”) Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis David et al., sinonim Corynebacterium michiganense (E.F.Smith Jensen)

 

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

 

-boală foarte păgubitoare ce atacă tomatele, atât în spațiile protejate cât și în câmp;

-simptomatologia este foarte complexă, cu manifestări ale bolii la partea aeriană a plantelor, în timp ce sistemul radicular nu prezintă simptome caracteristice;

-în funcție de țesutul atacat se deosebesc două feluri de simptome;

a). simptome vasculare care se referă la ofilirea plantelor, necrozarea vaselor conducătoare și rănile deschise (ulcerații – „cancere”);

b). simptome locale ce cuprind arsura frunzelor, petele „ochi de pasăre” pe fructe și pete în jurul cavitatii pedunculare;

-simptomul dominant în toate culturile de tomate din spațiile protejate, infectate natural cu această bacterie îl constituie ofilirea plantelor, acest simptom apare lent în perioada infloritului, odată cu creșterea temperaturii în sol (peste 20ºC); ofilirea apare de regulă la frunzele de la baza plantelor printr-o răsucire a foliolelor în sus, plasate pe o singură parte a frunzei, când axul foliar se curbează, având concavitatea spre foliole ofilite, faza ce durează un timp destul de scurt, după care întreagă plantă este cuprinsă de ofilirea rapidă și generalizată;

-sectionand tulpină sau axul foliar în regiunea în care se manifestă ofilirea, se poate observă o ușoară ingalbenire la vasele conducătoare, cu timpul, vasele conducătoare ale organelor atacate au o culoare galbenă – brunie sau se brunifica complet, iar țesutul medular se macereaza și se colorează în galben până la brun-roșcat;

-la umiditate atmosferică ridicată (peste 85%), în spațiile protejate, pe tulpini, petiol și nervurile frunzelor apar dungi alungite, cenușii negricioase în dreptul cărora țesuturile se dezorganizează și crapă, formându-se răni deschise (ulcerații –„ cancer ”) pe unde bacteria poate exsuda cu ușurință și vehiculată în cultură;

-un alt simptom important din punct de vedere al frecvenței atacului îl reprezintă arsura frunzelor (pete „opărite” de culoare verde proaspăt ce conțîn o abundență masă bacteriană);

-în cazul infecțiilor sistemice, florile în general avortează, însă cele care rămân dau fructe infectate care se dezvoltă încet, rămân mici, deformate, se coc prematur „se scutură” cu ușurință din inflorescența iar sămânța este brunificata;

-la infecțiile externe în special la culturile de tomate în câmp, se observă petele „ochi de pasăre” pe fructe (pete de culoare albă, apoi capătă o culoare brună, formă lenticulară sau rămân rotunde și cu o aureola albă sau gălbuie) și reprezintă simptomul caracteristic sub care se manifestă această bacterie.

 

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

 

-semințele și solul reprezintă sursele primare de infecție; și respectiv căile de transmitere ale bacteriei de la un an la altul;

-răspîndirea bacteriei este asigurată prin lucrările de întreținere: copilit, defoliat, carnit, fertilizarile extraradiculare și chiar și tratamentele foliare cu insecticide pot să vehiculeze patogenul de la zonele atacate (focare de infecție), către zonele neatacate lărgind astfel suprafață atacată;

-în câmp, precipitațiile însoțite de vânt au un rol important în vehicularea bacteriei în cultură;

-în urmă observațiilor noastre pe timp îndelungat, s-a constatat că fertilizarile cu azot (fără că în prealabil să se efectueze o analiză agrochimică care să justifice necesitatea acestor fertilizări), pot determina creșteri vegetative abundente, luxuriante chiar favorizând apariția și evoluția ofilirii bacteriene a tomatelor.

 

Măsuri de prevenire și combatere

 

Măsuri de prevenire și combatere: pentru acest patogen sunt deosebit de dificile și se referă la respectarea cu strictețe în totalitate a unui complex de măsuri cum sunt următoarele:

-dezinfecția chimică a solului în solarii cu produse pe baza de Metam sodiu Nemasol 510 în doză de 500 litri/ha cu respectarea fluxului tehnologic de aplicare; lucrarea se aplică pe locații unde se practică monocultura de peste 5-6 ani și unde s-au semnalat plante atacate cu acest patogen dar și plante atacate de alți patogeni de sol (ciuperci și bacterii);

-este important de știut faptul că semințele pot să reprezinte sursă primară de infecție cu acest patogen; dacă înființăm o cultură de tomate în solar pentru prima dați și semnalăm plante cu atac de Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis, atunci în mod cert unele semințe au fost purtătoare cu această bacterie;

-au existat 2 metode de dezinfecția semințelor de tomate:

a). dezinfecție termică a semințelor cu apă caldă la 53ºC timp de 1 ora;

b). dezinfecție chimică a semințelor prin vacum – înfiltrație;

-întrucât dezinfecția semințelor (prin cele 2 cai, de altfel deosebit de eficiente), în prezent în țară numai poate fi realizată, va recomandăm față de acest patogen următoarele:

a). având în vedere că primele semnale de manifestare a bolii încep să apară după 4-5 săptămâni de la plantare (când temperatura în sol este peste 20ºC), trebuie întârziate lucrările în verde, respectiv lucrarea de copilit; în continuare urmărim cultură de tomate în solarii pe o perioada de 4-5 zile cu zile senine, pe turgescenta la plante; zilnic, pe rîndul de plante de efectuat control fitosanitar, cu privire la apariția simptomului de ofilire la frunzele bazale ale plantelor, dacă există astfel de plante de urmărit 1-3 zile, iar în caz că nu-și revin, trebuie îndepărtate din cultură, iar locul liber va fi ocupat de copilii plantelor „vecine”; în caz contrar, dacă plantele „suspecte” vor fi menținute în cultură prin lucrările „în verde” de copilit, carnit se va răspândi „bacteria în cultură”;

-aerisirea solariilor;

-prevenirea condensului pe frunze la culturile din solarii;

-fertilizări echilibrate cu îngrășăminte pe baza de azot;

-pentru limitarea infecției locale, atât la culturile de tomate din solarii (în special după lucrările „în verde”, când se produc răni la plante, dar și în câmp (când poate apărea simptomul caracteristic al atacului pete ”ochi de pasăre”- infecție locală), se vor efectua tratamente foliare cu produse cuprice pe baza de Hidroxid de cupru Funguran OH 300 SC 0,15%, sau pe baza de Cupru metalic din Sulfat de cupru Bouillie Bordelaise 0,75%

Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2%-0,3% + Garex B 0,1%.