PARTEA 2 – Factori care influenteaza aparitia si evolutia bolilor la tomate, ardei si vinete

PARTEA 2 – Factori care influenteaza aparitia si evolutia bolilor la tomate, ardei si vinete
3 martie 2021 4 vizualizari

PARTEA 2 – Factori care influenteaza aparitia si evolutia bolilor la tomate, ardei si vinete

-excesul de azot;

 

-precipitații, irigarea prin aspersie.

b) pentru infecția locală 24-28ºC  > 85%
Necroza măduvei tulpinilor la tomate Pseudomonas corrugata 25 – 27ºC > 90% -fertilizările cu mult azot;

 

-variațiile de temperatura;

-irigarea plantelor în exces;

-umezirea frecvența și de durată a tulpinilor și foliajului.

Pătarea pustulara la:

 

-tomate

-ardei

Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor

-tomate

-ardei

Pseudomonas syringae pv.tomato 

 

 

 

Xanthomonas campestris pv.vesicatoria

19 – 23 ºC

 

 

 

23 – 24ºC

> 85%

 

 

 

> 85%

-precipitații;

 

-irigarea prin aspersie;

-neaerisirea spațiului în solarii și prezența condensului.

-rănile provocate de nisipul adus de vânt, înțepăturile de insecte sau prin alte mijloace ce duc la răni pe foliaj, tulpini, fructe;

-precipitațiile;

-irigarea prin aspersie.

MICOZE Patogenul Temperarura atmosferică (ºC) Umiditatea atmosferică (%) Alți factori favorizanți
Putrezirea (căderea răsadurilor)

 

-tomate

-ardei

-vinete

Pythium debaryanum   20 – 30ºC > 90% -umiditatea excesivă a solului;

 

-desimea mare a răsadurilor;

-lumina redusă;

-reacția mai acidă a solului.

Patarea brună a frunzelor, fructelor și putregaiul coletului

 

-tomate

-vinete

Didymella lycopersici  18 – 21ºC (tomate)

 

-în jur de 28ºC (vinete în câmp)

> 85% -umiditatea excesivă a solului;

 

-irigarea prin aspersie;

-menținerea foliajului umed peste noapte, în solarii;

-precipitații

-excesul de îngrășământ organic.

Putregaiul rădăcinii coletului și fructelor „mana de sol”

 

-tomate

-vinete

Phytophthora parasitica 20 – 30ºC > 90% -solul să fie săturat cu apă;

 

-prezența apei pe foliaj;

-precipitații.

Pătarea brună a frunzelor

 

-tomate

-vinete

Alternaria porri f.sp.solani 25 – 28ºC > 95% -solurile cu un conținut redus de humus;

 

-precipitații abundente.

Putrezirea fructelor și semințelor

 

-ardei

Alternaria tenuis 18 – 20ºC > 95% -terenuri depresionare cu drenaj deficitar;

 

-precipitații

Putregaiul rădăcinii și frunzelor Colletotrichum coccodes 25 – 27ºC > 95% -terenuri depresionare cu drenaj deficitar;

 

-precipitații;

-irigarea excesivă a solului;

-fructe supramaturate

Antracnoză

 

-vinete

Colletotrichum melongena 23 – 28ºC > 95% -veri ploioase
Mana

 

-tomate

Phytophthora infestans 15 – 17ºC 100% -zone neaerisite din spațiile protejate;

 

-prezența condensului;

-precipitații

-irigarea prin aspersie

Mana

 

-ardei

Phytophthora capsici 25 – 28ºC 100% -zone neaeristie din spațiile protejate;

 

-prezența condensului;

-irigarea în exces.

Pătarea albă a frunzelor

 

-tomate

Septoria lycopersici 22 – 26ºC > 95% -patogenul poate iernă pe Datura stramonium Solanum nigrum
Pătarea cafenie a frunzelor

 

-tomate

Fulvia fulva sinonim

 

Cadosporium fulvum

20 – 26º > 90% -desime necorespunzătoare;

 

-zone neaerisite în solarii;

-prezența condensului pe foliaj;

-precipitații.

Putregaiul cenușiu

 

-tomate

-ardei

-vinete

Botrytis cinerea 17 – 23ºC > 95% -desime necorespunzătoare;

 

-zone neaerisite în solarii;

-prezența condensului pe foliaj;

-vânt și precipitații în câmp.

Putregaiul alb

 

-tomate

-ardei

-vinete

Sclerotinia sclerotiorum 16 – 21ºC > 95% -desime mai mare în cultură;

 

-zone neaerisite în spațiile protejate;

-prezența condensului pe foliaj.

Făinarea

 

-tomate

-ardei

Leveillula taurica

 

Erysiphe spp.

20 – 25ºC 50 – 70% -desime mai mare în cultură;

 

-zone neaerisite în spațiile protejate.

Ofilirea (fuzarioza) solanaceelor

 

-tomate

-ardei

-vinete

 Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici

 

Fusarium oxysporum f.sp.vasinfectum

Fuarium oxysporum f.sp.melongena

26 – 28ºC   -amplasarea culturilor pe soiuri grele cu drenaj deficitar;

 

-fertilizarea cu mult N;

-pH acid al solului (5 – 5,6);

-nivelul scăzut de K în sol.

Veștejirea (verticilioză) solanaceelor

 

-tomate

-ardei

-vinete

Verticillium dahliae 20 – 25ºC   -amplasarea culturilor pe soluri grele cu drenaj deficitar;

 

-infestarea cu nematozi în spațiile protejate;

-fertilizarea cu mult N;

-ciuperca preferă un pH de 6 – 8.

           

 

                              

         Botrytis cinerea – Putregaiul cenușiu                     Xanthomonas campestris – Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor

 

                       

Colletotrichum melongena – Antracnoza la vinete                  Psudomonas corrugata – Necroza măduvei tulpinilor la tomate

 

Încearcă noul hibridul de ardei HEKTAR AS 373 F1 cu toleranță ridicată la virusul mozaic al tutunului și la pătarea bacteriană.