PARTEA 3 – Deficiente de natura culturala si dereglari de nutritie
Specificare / Caracteristici
|
Cauze |
Deficiențe de natură culturală
Perturbarea evoluției normale de legare a florilor ce determină, la prima inflorescență, fructe mai mult sau mai puțin deformate. |
Factori agro – culturali și climatici:
|
Dereglări datorate excesului și lipsei de apă:
-tulpină fără miez (fistuloasă) -edemul |
-lipsa de apă
-este provocat de către planta a unei cantități mai mari de apă decât ar putea pierde prin transpirație. |
Tulpină crăpată (cutata, canelată). | -se constată în cazul unei disponibilități mai mari a azotului și apei. |
Fitotoxicitatea |
|
Dereglări de nutriție
Deficitul de azot.
|
-amplasarea culturilor de tomate, ardei și vinete pe soluri ușoare, nisipoase, cu drenaj foarte bun, atunci când nu se corelează regimul de udare cu dozările de fertilizare. |
Deficitul de fosfor.
|
-apare la: fertilizare insuficientă, temperatura scăzută a solului (sub.15ºC), pH bazic, concentrații ridicate de calciu și fier în soluția solului. |
Deficitul de potasiu.
|
-soluri cu textură grea, argilo-lutoase, dar și pe soluri ușoare, nisipoase, fertilizate necorespunzător cu potasiu. |
Deficitul cu magneziu.
-marginile frunzelor bazale prezintă o decolorare care progresează către țesuturile dintre nervuri; -această îngălbenire evoluează treptat de la bază către vârful plantei; pe fondul de îngălbenire al limbului foliar apar pete necrotice numeroase, ce pot să conflueze în benzi brune între nervuri; -în cazuri severe, frunzele bătrâne mor și întreagă plantă devine galbenă.
|
-încărcătura de fructe este din ce în ce mai mare și este pusă în legătură cu consumul mare de potasiu;
-de asemenea, solurile cu pH-ul acid și solurile nisipoase. |
Deficitul de calciu.
|
-soluri acide, concentrație ridicată de săruri solubile și temperatura scăzută a solului ce au rol în reducerea absorbției apei;
-irigarea insuficientă, dozele ridicate în azot sub formă de azotat de amoniu, azotat de potasiu și azotat de magneziu, calciu, aflându-se cu ele în relație antagonică. |
Deficitul de fier.
|
-soluri calcaroase cu structura proastă. |
Deficitul de bor.
|
-soluri nisipoase amendate excesiv cu calciu. |
Deficitul de mangan.
-frunzele mai bătrâne, cele mijlocii, iar ulterior și frunzele tinere, capătă culoarea galben pal; -cu timpul, în zonele galben-pal, în special lângă nervură principală, apar pete necrotice mici care se extind treptat. |
-soluri argiloase și argilo – calcaroase, dar și solurile nisipoase amendate excesiv cu calciu. |
Excesul de azot.
|
-fertilizări faziale cu doze mari de azot ce produc creșterea concentrației de săruri din soluția solului, îndeosebi pe fondul unui deficit de apă și în condiții de temperatură mai scăzută;
-folosirea nerațională a îngrășămintelor organice (gunoi de păsări). |
Deficit de fosfor la ardei Deficitul de potasiu la tomate
Deficitul cu magneziu la vinete Deficiențe față de macro și microelemente
Sursă: Verigi tehnologice la culturile de tomate, ardei și vinete în câmp și spații protejate