PARTEA 7 – Boli neparazitare la tomate si ardei

PARTEA 7 – Boli neparazitare la tomate si ardei
23 aprilie 2021 17 vizualizari

PARTEA 7 – Boli neparazitare la tomate si ardei

BOLI NEPARAZITARE

 

Factori favorizanți

Cicatricea stilară lemnoasă

-apare frecvent în solarii și câmp, la temperaturi prea scăzute în timpul înfloritului, umiditate atmosferică prea ridicată sau prea uscată; sol foarte rece, carență de fosfor, exces de azot, perioade diurne foarte scurte și puțină lumină.

Putregaiul apical Apare frecvent la culturile irigate defectuos:

 

-lipsa de calciu la nivelul fructului

-interval prea mare între udări

-exces de săruri

-exces de azot

-drenajul prost al solului

 

Coacerea pătată -lipsa de potasiu și bor

 

-luminozitate scăzută asociată cu temperaturi prea ridicate în spațiile protejate

-conductibilitatea electrică prea slabă a solului

 

Asfixierea coletului

 

Asfixierea rădăcinii

Erori culturale cum sunt:

 

-utilizarea apei de irigare foarte rece

-aplicarea udărilor în exces

-amplasarea culturilor pe soluri mai puțin drenate

 

Argintarea -plantele provin din semințe nemăturate suficient

 

-condiții de cultură cu temperaturi prelungite sub 15ºC

 

Gulerul verde -cauza de natură genetică

 

-excesul de radiație solară

-aerul fierbinte, chiar dacă fructul este umbrit

 

Gulerul galben -temperaturi peste 25ºC până în apropierea maturității tehnice a fructelor

 

-diferența foarte mică de temperatură între zi și noapte

-fertilizări defectuoase în privința potasiului

-sensibilitate de natură genetică

 

Arsurile datorate instalației Apare în serele necretizate, solarii fără plasă de umbrire și câmp:

 

-sensibilitate de natură genetică

-defolierea exagerată a culturii

 

 

                    Putregaiul apical                                           Cicatricea stilară lemnoasă

       

                         Argintirea (silvering)                                          Gulerul galben