PARTEA 7 – Boli neparazitare la tomate si ardei
|
BOLI NEPARAZITARE
|
Factori favorizanți |
| Cicatricea stilară lemnoasă |
-apare frecvent în solarii și câmp, la temperaturi prea scăzute în timpul înfloritului, umiditate atmosferică prea ridicată sau prea uscată; sol foarte rece, carență de fosfor, exces de azot, perioade diurne foarte scurte și puțină lumină. |
| Putregaiul apical | Apare frecvent la culturile irigate defectuos:
-lipsa de calciu la nivelul fructului -interval prea mare între udări -exces de săruri -exces de azot -drenajul prost al solului
|
| Coacerea pătată | -lipsa de potasiu și bor
-luminozitate scăzută asociată cu temperaturi prea ridicate în spațiile protejate -conductibilitatea electrică prea slabă a solului
|
| Asfixierea coletului
Asfixierea rădăcinii |
Erori culturale cum sunt:
-utilizarea apei de irigare foarte rece -aplicarea udărilor în exces -amplasarea culturilor pe soluri mai puțin drenate
|
| Argintarea | -plantele provin din semințe nemăturate suficient
-condiții de cultură cu temperaturi prelungite sub 15ºC
|
| Gulerul verde | -cauza de natură genetică
-excesul de radiație solară -aerul fierbinte, chiar dacă fructul este umbrit
|
| Gulerul galben | -temperaturi peste 25ºC până în apropierea maturității tehnice a fructelor
-diferența foarte mică de temperatură între zi și noapte -fertilizări defectuoase în privința potasiului -sensibilitate de natură genetică
|
| Arsurile datorate instalației | Apare în serele necretizate, solarii fără plasă de umbrire și câmp:
-sensibilitate de natură genetică -defolierea exagerată a culturii
|

Putregaiul apical Cicatricea stilară lemnoasă

Argintirea (silvering) Gulerul galben

