PARTEA 8 – Dezechilibre fiziologice la cultura de castraveti

PARTEA 8 – Dezechilibre fiziologice la cultura de castraveti
26 aprilie 2021 11 vizualizari

PARTEA 8 – Dezechilibre fiziologice la cultura de castraveti

Dezechilibru fiziologic

 

Cauze
 

 

Avortarea fructelor

– plantele au un sistem radicular slab dezvoltat

 

– temperaturi ridicate și luminozitate scăzută

– încărcătura pe plantă este mare

Curbarea fructelor – nivele excesive ale EC (electroconductivitatea apei), variații în intensitatea luminoasă

 

– variații ale umidității solului / substratului

– cauze mecanice

– sensibilitatea materialului biologic

Gât moale -recoltarea după amiază, când temperatura țesuturilor este ridicată  (pierderea de apă după recoltare)

 

– scăderea UR de la peste 90% la sub 70%

– recoltarea prea devreme a fructelor (fructe care nu au ajuns la maturitatea de consum și sunt expuse pierderii apei)

– natură genetică a materialului biologic

Fructe negre -„fructele negre” sunt de fapt fructe de culoare verde foarte închis, de regulă netede, necostate,cu pulpă gălbuie

 

– acest dezechilibru fiziologic este datorat variațiilor dintre absorbția apei și transpirația frunzelor, respectiv schimbările bruște de vreme (vreme închisă la o vreme însorită)

– valorile mari ale EC

– sistemul radicular atacat de patogenii de sol sau nematozi

– stresul hidric

Fructe de culoare deschisă – temperaturi ridicate la cultură

 

– lumina scăzută sau umbrirea excesivă a frunzelor de regulă fructele de jos au o culoare mai slabă și o capacitate de păstrare mai redusă

– supramaturarea

– azotul scăzut

– EC scăzut

– umiditatea relativă (UR) ridicată și diferența presiunii de vapori (DPV) scăzută

– natură genetică a materialului biologic

Ofilirea bruscă a plantei – această manifestare fiziologică este provocată de stresarea plantei

 

– planta se ofilește fără probleme legate de atacul patogenilor de sol al nematozilor, astfel:

a) producție mare pe plantă

b) modificări bruște ale condițiilor climatice: de la înnorat, la complet senin, cu insolație, fără să existe  plasă de umbrire

c) plantele poziționate la capăt de rând fiind mai expuse la insolație

d) EC ridicat

 

     

Curbarea fructelor                                                                         Gât moale

       

Fructe de culoare deschisă                                                         Avortarea fructelor

Ofilirea plantei la cultura de castraveți