PATAREA BRUNA A FRUNZELOR DE TOMATE – ALTERNARIOZA (Alternaria solani)

PATAREA BRUNA A FRUNZELOR DE TOMATE – ALTERNARIOZA (Alternaria solani)
28 iunie 2021 37 vizualizari

PATAREA BRUNA A FRUNZELOR DE TOMATE – ALTERNARIOZA (Alternaria solani)

Boala și patogenul cauzator

Patarea brună a frunzelor de tomate (alternarioza) Alternaria porri (Ell) Neerg.f.sp.solani (Ell et Merț) Neerg.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-boală se manifestă pe tulpini, frunze și fructe, în toate fazele de vegetație;

-în faza de răsad, la o desime prea mare a acestuia în răsadnițe, atacul se manifestă prin pete alungite pe tulpini, cu aspect neregulat, de culoare brun-închis, dar cu partea centrală mai deschisă; atacul poate cuprinde partea bazală a tulpinii de jur în jur, simptom denumit și putregaiul în formă de guler;

-pe frunzele bazale apar pete la început izolate, circulare, brune, zonate concentric de unde și denumirea de pete „țintă”, când numărul petelor se mărește, acestea conflueaza, țesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, devin subțiri, se rup și provoacă perforații de formă colțuroasă;

-pe tulpini, petioli și pedunculi atacul se manifestă prin pete ovale, concentrice, brun-negricioase;

-pe fructe, ciupercă produce un simptom foarte caracteristic prin apariția unor pete neregulate de 2-20 mm, mai frecvente în jurul pedunculului, care se înnegresc și cu timpul devin lucioase și zonate concentric.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-această ciupercă este întâlnită frecvent la culturile din solarii și câmp unde produc pagube însemnate;

-transmiterea patogenului se realizează prin semințe și sol;

-temperatura de 25-28ºC, umiditatea atmosferică peste 95%, precum și solurile cu un conținut redus de humus, lipsa microelementelor și în special a magneziului, sunt elemente ce favorizează apariția și evoluția acestei boli;

-curenții de aer, precipitațiile asigura răspândirea ciupercii în cultură;

-această ciupercă poate atacă și alte specii cum sunt: Solanum tuberosum, Solanum melongena, Datura stramonium, Hyasciamus niger, Atropa beladonă.

Măsuri de prevenire și combatere

-tratamente în perioada de vegetație prin alternanța cu produse pe baza de: Azoxistrobin + Difenoconazol (Ortiva Top 0,1%); Difenoconazol + Cifluenamid (Cidely Top 0,1%); Clorotalomil (Bravo 0,2%); Difenaconazol (Score EC 0,05%; Mavita 250 EC 0,05%; Difcor 250 EC 0,05%); Cimoxanil + Cupru (Cupertine supe 0,35%); Cupru metalic din sulfat de cupru (Bouillie bordelaise 0,75%); Iprovalicarb + cupru (Melody compact 49 WG 0,2%); Piraclostrobin + Metiram (Cabrio Top 0,15-0,2%); Metiram (Polyram DF 0,2%); Mancozeb (Dithane M 45 0,2%; Dithane 75 WG Neotec 0,2%, Manzate 0,2%; Novozir MN 80 0,2%); Azoxistrobin (Tazer 0,05 -0,08%; Mirador 250 SC 0,075%).

Produsele ecologice reprezintă o măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale astfel: Copfort – fortifiant și inductor de apărare cu aplicare foliara în con. 0,15-0,30%; pătrunde cu ușurință prin cuticulă inducând plantei sintetizarea fitoalexinelor care stopează creșterea hifelor ciupercii Alternaria spp.; Garex B – produs ecologic pe baza de extract de usturoi, cu aplicare foliara în conc. 0,1- 0,2%; 2-5 aplicări foliare/perioada de vegetație.