11 februarie 2022
9 vizualizari
Patarea frunzelor si basicarea fructelor la tomate (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria)
Boala și patogenul cauzator
Pătarea frunzelor și basicarea fructelor la tomate – Xanthomonas campestris pv.vesicatoria (Doidge ) Dowson
Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)
- plantele sunt atacate în toată perioada de vegetație;
- pe frunze atacul apare sub formă unor pete de 1-2 mm., circulare sau de formă neregulată, hidrozate, de culoare verde-gălbuie până la verde închis, înconjurate de o zona translucidă;
- pe partea inferioară a frunzelor atacate, în dreptul petelor se semnalează prezența exsudatului bacterian, mai târziu petele devin brune, pergamentoase cu partea centrală de culoare negricioasă;
- petele sunt răspândite mai ales de-a lungul nervurilor laterale și marginea frunzelor și pot fi izolate sau confluențe, la atac puternic, țesutul dintre pete se necrozeaza și se rupe; frunzele infectate se deformează, se usucă cu timpul, se fărâmițează sau se desprind și cad;
- pe tulpini această bacterie provoacă pete asemănătoare cu cele de pe frunze, iar țesuturile atacate se suberifică cu timpul, formându-se verucozitati de formă neregulată sau crăpături;
- atacul puternic din perioada infloritului poate duce la avortarea florilor;
- simptomul caracteristic sub care se manifestă această bacterie se întâlnește pe fructele verzi de tomate; la suprafață fructelor, în special în cavitatea pedunculară apar vezicule de 2-4 mm., ușor proeminente izolate sau confluențe, hidrozate, de culoare verde sau brună; pe măsură ce boală evoluează, petele se măresc, ating 4-10 mm., devin proeminente sub formă unor vezicule ce conțîn un bogat exsudat bacterian, mai târziu, centrul vezicular se usucă, crapă, exsudatul bacterian se scurge, formându-se în locul veziculelor, adâncituri crateriforme mărginite de un țesut suberificat care dau petelor un aspect rugos;
- la coacerea fructelor țesutul din jurul leziunilor rămâne verde, pottiunile bolnave distingandu-se astfel de restul fructului.
Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea
- bacteria este prezența la culturile de tomate din câmp și sporadic în solarii;
- se transmite prin semințe și sol;
- temperatura de 25-27ºC, umiditatea atmosferică peste 85%, prezența picăturilor de apă pe foliaj, ceață, ploaia, irigarea prin aspersie sunt factori activi în apariția și evoluția acestei boli bacteriene;
- această bacterie poate atacă: Capsicum annuum, Lycopersicum pimpinellifolium, Solanum nigrum, Hyascyamus niger, Raphanus sativus, Nicangra physaloides.
Măsuri de prevenire și combatere
- amplasarea culturii de tomate în culise de porumb perpendiculare pe direcția vântului dominant pentru a împiedică răspândirea bacteriei;
- distrugerea buruienilor din interiorul și din apropierea culturilor de tomate în scopul eliminării surselor potențiale ce pot asigura conservarea bacteriei;
- irigarea culturii prin picurare (dacă cultură se udă prin aspersie atunci după fiecare udare trebuie intervenit cu tratamente foliare pentru a preveni sau limita răspândirea bacteriei în cultură, dacă această a apărut);
- în solarii, aerisirea spațiului este obligatoriu pentru a preveni apariția condensului;
- pentru prevenirea sau limitarea infecției bacteriene se vor efectua tratamente foliare (cu aparatură care să asigure aplicarea produsului de tratat pe ambele fete ale frunzelor), cu produse pe baza de: Cupru metalic sub formă de Hidroxid de cupru (Funguran 300 SC 0,15%; Champ 77 WG 0,2%) , Cupru metalic din sulfat de cupru neutralizat (Bouillie bordelaise 0,75%) , Mancozeb (Dithane M45, Dithane 75 WG Neotec 0,2%, Manzate 0,2%, Novozir MN 80 0,2% ); Iprovalicarb+Cupru sub formă de oxiclorură de cupru (Melody compact 49 WG 0,2%). Măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produsele ecologice cum sunt: Copfort – fortifiant și inductor de apărare cu aplicare foliara în conc. de 0,15 – 0,30%; pătrunde cu ușurință prin cuticulă inducând plantei sintetizarea fitoalexinelor care stopează multiplicarea bacteriilor. Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2% – 0,3% + Garex B 0,1%.