Patarea frunzelor si basicarea fructelor la tomate (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria)

Patarea frunzelor si basicarea fructelor la tomate (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria)
11 februarie 2022 23 vizualizari

Patarea frunzelor si basicarea fructelor la tomate (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria)

Boala și patogenul cauzator
Pătarea frunzelor și basicarea fructelor la tomate – Xanthomonas campestris pv.vesicatoria (Doidge ) Dowson

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

  • plantele sunt atacate în toată perioada de vegetație;
  • pe frunze atacul apare sub formă unor pete de 1-2 mm., circulare sau de formă neregulată, hidrozate, de culoare verde-gălbuie până la verde închisînconjurate de o zona translucidă;
  • pe partea inferioară a frunzelor atacate, în dreptul petelor se semnalează prezența exsudatului bacterian, mai târziu petele devin brune, pergamentoase cu partea centrală de culoare negricioasă;
  • petele sunt răspândite mai ales de-a lungul nervurilor laterale și marginea frunzelor și pot fi izolate sau confluențela atac puternic, țesutul dintre pete se necrozeaza și se rupe; frunzele infectate se deformează, se usucă cu timpul, se fărâmițează sau se desprind și cad;
  • pe tulpini această bacterie provoacă pete asemănătoare cu cele de pe frunze, iar țesuturile atacate se suberifică cu timpul, formându-se verucozitati de formă neregulată sau crăpături;
  • atacul puternic din perioada infloritului poate duce la avortarea florilor;
  • simptomul caracteristic sub care se manifestă această bacterie se întâlnește pe fructele verzi de tomate; la suprafață fructelor, în special în cavitatea pedunculară apar vezicule de 2-4 mm., ușor proeminente izolate sau confluențe, hidrozate, de culoare verde sau brună; pe măsură ce boală evoluează, petele se măresc, ating 4-10 mm., devin proeminente sub formă unor vezicule ce conțîn un bogat exsudat bacterian, mai târziu, centrul vezicular se usucăcrapă, exsudatul bacterian se scurge, formându-se în locul veziculelor, adâncituri crateriforme mărginite de un țesut suberificat care dau petelor un aspect rugos;
  • la coacerea fructelor țesutul din jurul leziunilor rămâne verde, pottiunile bolnave distingandu-se astfel de restul fructului.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

  • bacteria este prezența la culturile de tomate din câmp și sporadic în solarii;
  • se transmite prin semințe și sol;
  • temperatura de 25-27ºC, umiditatea atmosferică peste 85%, prezența picăturilor de apă pe foliaj, ceață, ploaia, irigarea prin aspersie sunt factori activi în apariția și evoluția acestei boli bacteriene;
  • această bacterie poate atacă: Capsicum annuum, Lycopersicum pimpinellifolium, Solanum nigrum, Hyascyamus niger, Raphanus sativus, Nicangra physaloides.

Măsuri de prevenire și combatere

 

  • amplasarea culturii de tomate în culise de porumb perpendiculare pe direcția vântului dominant pentru a împiedică răspândirea bacteriei;
  • distrugerea buruienilor din interiorul și din apropierea culturilor de tomate în scopul eliminării surselor potențiale ce pot asigura conservarea bacteriei;
  • irigarea culturii prin picurare (dacă cultură se udă prin aspersie atunci după fiecare udare trebuie intervenit cu tratamente foliare pentru a preveni sau limita răspândirea bacteriei în culturădacă această a apărut);
  • în solarii, aerisirea spațiului este obligatoriu pentru a preveni apariția condensului;
  • pentru prevenirea sau limitarea infecției bacteriene se vor efectua tratamente foliare (cu aparatură care  asigure aplicarea produsului de tratat pe ambele fete ale frunzelor), cu produse pe baza de: Cupru metalic sub formă de Hidroxid de cupru (Funguran 300 SC 0,15%; Champ 77 WG 0,2%) , Cupru metalic din sulfat de cupru neutralizat (Bouillie bordelaise 0,75%) , Mancozeb (Dithane M45, Dithane 75 WG Neotec 0,2%, Manzate 0,2%, Novozir MN 80 0,2% ); Iprovalicarb+Cupru sub formă de oxiclorură de cupru (Melody compact 49 WG 0,2%). Măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produsele ecologice cum sunt: Copfort – fortifiant și inductor de apărare cu aplicare foliara în conc. de 0,15 – 0,30%; pătrunde cu ușurință prin cuticulă inducând plantei sintetizarea fitoalexinelor care stopează multiplicarea bacteriilor. Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2% – 0,3% + Garex B 0,1%.