PATAREA PUSTULARA A FRUCTELOR DE TOMATE – Pseudomonas syringae pv.tomato

PATAREA PUSTULARA A FRUCTELOR DE TOMATE – Pseudomonas syringae pv.tomato
3 iunie 2021 36 vizualizari

PATAREA PUSTULARA A FRUCTELOR DE TOMATE – Pseudomonas syringae pv.tomato

Boala și patogenul cauzator

Patarea pustulara a fructelor de tomate – Pseudomonas syringae pv. tomato (Okabe)Alstatt.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

  • bacteria este întâlnită în câmp și solarii;
  • pe frunze apar pete brune, la început hidrozate, iar apoi devin brune-negricioase, circulare, cu 1-3 mm în diametru, mai târziu petele au un aspect pergamentos și sunt înconjurate de un halou verde-gălbui;
  • pe tulpini, bacteria produce pete brune, având conturul neuniform;
  • pe fructe, formă caracteristică a atacului constă în apariția de pete necrotice negre carbunoase, superficiale, în general punctiforme, ușor proeminente și bine delimitate, risipite pe întreagă suprafață a fructului.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

  • temperatura atmosferică de 18-28 °C;
  • umiditatea atmosferică peste 85%, prezența picăturilor de apă pe foliaj, ceață, irigarea prin aspersie;
  • neaerisirea spațiului în solarii și realizarea condensului sunt factori activi în apariția și evoluția acestei bacterioze;
  • precipitațiile însoțite de vânt;
  • atacă și alte specii din floara spontană Solanum nigrum, Hyascyamus niger;

Măsuri de prevenire și combatere

  • în câmp, cultură să fie amplasată, dacă este posibil, pe teren modelat;
  • amplasarea culturii de tomate în culise de porumb perpendicular pe direcția vântului dominant pentru a împiedică răspândirea bacteriei;
  • irigarea culturii prin picurare;
  • să fie evitate amplasamentele depresionare;
  • să nu între în asolament după ardei sau vinete, specii ce aparțîn aceleiași familii și care au patogeni și dăunători comuni;
  • pentru prevenirea sau limitarea infecției bacteriene se vor efectua tratamente foliare (cu aparatură care să asigure aplicarea produsului de tratat pe ambele fete ale funzelor), cu produse pe baza de: Cupru metalic sub formă de Hidroxid de cupru (Funguran 300 SC 0,15%; Champ 77 WG 0,2%), Cupru metalic din sulfat de cupru neutralizat (Bouillie Bordelaise 0,75%), Mancozeb (Dithane M45 0.2%, Dithane 75 WG Neotec 0,2%, Manzate 0,2%, Novozir MN 80 0,2%), Iprovalicarb + Cupru sub formă de oxiclorura de cupru (Melody compact 49 WG 0,2%).

Măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produsele ecologice cum sunt: Copfort – fortifiant și inductor de apărare cu aplicare foliara în conc. de 0,15 – 0,30%; pătrunde cu ușurință prin cuticulă, inducând plantei sintetizarea fitoalexinelor care stopează mutiplicarea bacteriilor.