PATAREA UNGHIULARA A FRUNZELOR DE CASTRAVETI – Pseudomonas syringae pv.lachrymans

PATAREA UNGHIULARA A FRUNZELOR DE CASTRAVETI – Pseudomonas syringae pv.lachrymans
11 iunie 2021 9 vizualizari

PATAREA UNGHIULARA A FRUNZELOR DE CASTRAVETI – Pseudomonas syringae pv.lachrymans

Boală și patogenul cauzator

PATAREA UNGHIULARĂ A FRUNZELOR DE CASTRAVEȚI Pseudomonas syringae pv.lachrymans (Shimth and Bryan) Young, Dye and Wilkie

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Atacul poate fi întâlnit în toată perioada de vegetație, pe toate organele aeriene: cotiledoane, frunze, tulpini și fructe.Pe cotiledoane, boală se manifestă prin apariția unor pete mici colțuroase de culoare verde închis spre brun, hidrozate, situate spre vârful cotiledoanelor sau pe întreagă suprafață a acestora. De regulă, cotiledoanele atacate rămân mici, se brunifica și se usucă. Atacul caracteristic produs de bacteria Pseudomonas syringae pv.lachrymans se manifestă pe frunze și constă în apariția de pete colțuroase, hidrozate, dispuse frecvent de-a lungul nervurilor și de culoare verde închis (verde crud). La început, aceste pete au 2-7 mm., iar apoi, când condițiile climatice sunt favorabile (umiditatea atmosferică peste 90%), ele confluează, ocupând suprafețe mari din limbul foliar. De obicei, pe față inferioară a frunzelor, pe timp umed, se semnalează exsudatul bacterian mucilaginos sub fomă de picături, ce se usucă cu timpul, transformându-se într-o crustă alb-cenușie și care lipsește la atacul de mâna produs de ciupercă Psudoperonospora cubensis. După câteva zile, petele se brunifica iar țesuturile din dreptul lor se usucă, se sfărâma și cad, iar frunzele apar astfel perforate. Când infecția cuprinde și nervura principala, se constată o deformare a limbului foliar. Simptomele asemănătoare apar și pe petiolurile frunzelor și chiar pe tulpini, iar organele atacate cu timpul se veștejesc, putrezesc sau se usucă, după cum vremea este ploioasă sau secetoasă. Pe fructe, atacul se manifestă sub formă de pete mici cu aspect neregulat sau circulare, cu diametrul de 1-3 mm, hidrozate, de culoare verde închis, cu centrul albicios, care se usucă cu timpul și crapă. Pe vreme umedă, aceste pete se acoperă cu un exsudat albicios în care se găsește o masă bacteriană abundență. Plantele atacate au creștere încetinită și potențial productiv redus.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Infecțiile: primară și secundară sunt favorizate atât de temperatura atmosferică care poate oscila între 18º C și 28º C (cu un optim la 23º C), cât mai ales de umiditatea atmosferică care trebuie să fie peste 90%. Trasmiterea acestei bacterii se realizează în principal prin semințe pe cale endofită și epifita. În sol, bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans nu rezistă decât în resturile țesuturilor vegetale până la descompunerea acestora, conservandu-se aproape un an. Răspândirea bacteriei în cultură are loc prin precipitații, irigarea prin aspersie, insecte, și chiar tratamente cu fungicide sau insecticide, aplicate în cultură de castraveți pentru alți patogeni sau dăunători care pot vehicula bacteria.

Măsuri de prevenire și combatere

Folosirea de soiuri sau hibrizi de castraveți cu rezistență sau toleranță față de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. În perioada de vegetație, atât în solarii, dar mai ales în câmp, sunt necesare tratamente foliare pentru a limita infecția secundară cu acest patogen. Se recomandă pentru cultură de castraveți din câmp, următoarele măsuri:

-la stadiul 1-2 frunze adevărate, odată cu stabilirea desimii recomandate în tehnologia culturii, vor fi eliminate eventualele plante cu atac;

-imediat după această lucrare, se va efectua primul tratament foliar cu unul din produsele pe baza de hidroxid de cupru Funguran OH 0,2% sau Champion 50 WP 0,25%; următoarele 1-2 tratamente se vor aplică la intervale de 8-10 zile, în corelație cu factorii climatici din acea perioada, știind faptul că vremea secetoasă împiedică evoluția bolii. Rezultate foarte bune în limitarea infecției secundare cu această bacterie se obțîn și prin tratamente foliare cu fungicide cum sunt: Funguran OH 300 SC 0,15%, Bouille bordalaise 0,75%, Melody compact 49 WG 0,2%, Champ 77 WG 0,2%, Novozir 0,2%.

-irigarea culturii prin picurare;

-în spațiile protejate, se vor defolia frunzele puternic atacate de acest patogen, ce va conduce evident la diminuarea sursei potențiale de infecție și respectiv la aerisirea mai puternică a culturii;

Produsul ecologic Copfort (fortifiant și inductor de apărare) aplicat foliar în conc. 0,15 – 0,3% asigura protecție față de acest patogen, nu crează rezistență și nu necesită timp de pauză după aplicare; de asemenea, poate fi inclus în schemele de combatere integrată.