PAIANJENUL ROSU COMUN – Tetranycus urticae

PAIANJENUL ROSU COMUN – Tetranycus urticae
25 mai 2021 12 vizualizari

PAIANJENUL ROSU COMUN – Tetranycus urticae

Dăunătorul

PĂIANJENUL ROȘU COMUN Tetranycus urticae  Koch.

Numărul de generații de adulți/an

6-10 generații/an în spațiile închise și în zonele calde

Mod de iernare

– în câmp iernează în stadiul de femelă, fecundată pe frunzele rămase după recoltare, în frunzarul pădurilor, sub scoarța copacilor etc.;

– în seră iernează în stare activă în toate cele trei stadii de dezvoltare, ou, larvă și adult.

Biologie-ecologie, mod de atac

– dăunător polifag ce atacă numeroase specii din flora spontană si de cultură;

– la legume este întâlnit atât în câmp cât și în spații protejate unde atacă preferențial: vinetele, castraveții, pepenii verzi, pepenii galbeni, dovleceii, tomatele, ardeiul, fasolea etc.

– o femelă depune 45-100 ouă;

– dăunător frecvent în anii secetoși;

– păianjenul preferă partea inferioară a frunzelor, de unde larvele și adulții absorb prin înțepare sucul celular;

– pe partea superioară a frunzelor, în zonele de atac,apar zone punctiforme de decolorare localizate în special de-a lungul nervurilor, frunzele devin rigide și casante, se usucă și cad;

– pe partea inferioară a frunzelor se constată o tesătură mătăsoasă maronie și prezintă  numeroase ouă, larve și adulți în plină activitate.

Măsuri de prevenire și combatere

Măsuri de prevenire: prăsile repetate și erbicidări pe parcursul perioadei de vegetație pentru distrugerea plantelor gazdă din flora spontană; îndepărtarea resturilor vegetale în câmp și solarii pentru eliminarea formelor de iernare; arătură de toamnă, pentru introducerea sub brazdă a femelelor hibernante.

Măsuri de combatere: tratamente foliare la semnalarea acarienilor prin alternanța produselor pe bază de: Abamectim (Vertimec: 0,06 – 0,08% tomate; 0,06 – 0,1% la vinete; 0,1 – 0,12% la ardei); Abamectin + Clorantraniliprol (Voliam Targo 0,06-0,08%); Piridaben (Sanmite 10 SC 0,15%); Hexitiazox (Nissorun 10 WP 0,1%; Bifenazat (Floramite 0,04-0,06%); Clofentezin (Apollo 500 SC 0,04%).

Măsura alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produse ecologice cum sunt: Algasil – inductor de apărare cu activitate multiplă și se aplică în conc. de 0,3-0,5%; conține extract de alge (Alscophyllum nodosum) și siliciu cu rol de apărare din interiorul plantei. Deffort – produs organic ce urmărește capacitatea de autoapărare a plantei cu aplicare foliară în conc. 0,25- 0,35% la intervale de 1-2 săptămâni; conține alcaloizi care determină activitatea insecticidă, are efect repelent și nu afectează entomofauna utilă; Garex B – produs ecologic pe bază de extract de usturoi, cu aplicație foliară în conc. 0,1-0,2% cu 2-5 aplicări foliare/sezon; este repelent și biodegradabil; Prev-Am 0,4-0,8%.