PLOSNITA VERDE A TOMATELOR – Nezara viridula

PLOSNITA VERDE A TOMATELOR – Nezara viridula
13 iulie 2021 19 vizualizari

PLOSNITA VERDE A TOMATELOR – Nezara viridula

Dăunătorul

Ploșnița verde Nezara viridula sinonim cu Nezara viridula smaragdula

Numărul de generații de adulți/an

-2 generații pe an

Mod de iernare

-iernează în stadiul de adult în crăpăturile din scoarță pomilor, pe sol, sub frunze, etc.

Biologie-ecologie, mod de atac

-este polifaga, atacă: tomate, ardei, vinete, cartof, fasole, castraveți, orez, soia, zmeură, coacăz, piersic, etc.

-adulții au formă de scut cu 12-15 mm lungime și 7 mm lățime; au culoarea verde mat cu puncte mici de culoare neagră pe abdomen, iar aripile acoperă complet abdomenul;

-o femela poate depune până la 260 de ouă;

-perioada de incubație este de 5-20 zile în funcție de temperatura;

-un ciclul complet durează aproximativ 60-70 zile;

-ploșnița preferă atât fructele verzi de tomate cât și cele coapte;

-secretă o toxina urat mirositoare ce produce suberificarea țesuturilor, fructele verzi rămân mici, iar uneori se stafidesc înainte de a ajunge la maturitatea de consum, iar la un atac târziu pe fructele coapte, acestea nu mai pot fi valorificate.

Măsuri de prevenire și combatere

-la semnalarea adulților se vor aplică tratamente foliare alternative cu produse pe baza de Acetamiprid (Mospilan 0,04%), Imidacloprid (Kohinor 200 SL 0,075%, Nuprid 200 SC 0,075%, Midash 200 SL), Cipermetrin + Clorpirifos (Daskor 440 EC, Nurelle D). Măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produse ecologice cum sunt – uleiul de neem, cenușă, bicarbonat de amoniu.