PUTREGAIUL CENUSIU al TOMATELOR – Botrytis cinerea

PUTREGAIUL CENUSIU al TOMATELOR – Botrytis cinerea
19 mai 2021 7 vizualizari

PUTREGAIUL CENUSIU al TOMATELOR – Botrytis cinerea

Boala și patogenul cauzator

 Putregaiul cenușiu al tomatelor Botrytis cinerea Pers. Et. Fries.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-atacul se manifestă pe toate organele aeriene;

-primele simptome apar de regulă pe funzele bătrâne, de la baza plantelor sub forma unor pete verzui sau gălbui-verzui, care se necrozează și uneori prezintă o zonare concentrică, iar în final putrezesc, se desprind și cad; uneori, pe unele foliole, atacul se manifestă sub formă unor pete brun-deschis-gălbui (bej) în formă de: ”flacăra”;

-la umiditate atmosferică ridicată și temperaturi scăzute, în solarii poate să apară putregaiul cenușiu la nivelul coletului;

-pe tulpini, atacul se manifestă sub forma unor zone depresionare, eliptice, uneori zonate concentric care pot să cuprindă planta de jur împrejur și să determine moartea prematură a plantei, la umiditate atmosferică ridicată și temperaturi moderate apare rapid putregaiul cenușiu, la diferite nivele ale tulpinii, pe inflorescente sau pe „cioturile” rămase de la o lucrare de copilit întârziată;

-atacul cel mai păgubitor se înregistrează pe fructe sub forma unui putregai moale și neted la locul de inserție al penduncului, fructele bolnave se desprind cu ușurință și cad la suprafața solului; când condițiile climatice nu sunt optime pentru apariția putregaiului cenușiu, pe fructe, în special în câmp, apar forme de atac „pete fantomă”.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-apariția și evoluția putregaiului cenușiu sunt favorizate de temperaturi de 15-18ºC și umiditate atmosferică de peste 95%, prezența apei pe foliaj;

-transmiterea patogenului se realizează prin resturile vegetale atacate rămase în sol sub diferite forme: conidii, miceliu și scleroți;

-răspândirea ciupercii are loc prin vânt și precipitații în câmp și curenții de aer în spațiile protejate;

-ciuperca atacă numeroase specii cum sunt: tomatele, ardeii, vinetele, castraveții, fasolea, mazărea, varza, salata etc.

Măsuri de prevenire și combatere

-igienă culturală: îndepărtarea periodică a funzelor și fructelor atacate, defolierea la timp a plantelor pentru a se asigura o circulație bună a aerului, aerisirea corespunzătoare a solariilor pentru a se evita apariția condensului pe foliaj; factor favorizant pentru apariția putregaiului;

-pentru prevenirea și combaterea ciupercii Botrytis cinerea se recomandă tratamente alternative cu produse pe bază de: Azoxistrobin + Difenoconazol (Ortiva Top 0,1%); Fenhexamid (Teldor 500 SC 0,08%); Bascalid + Piraclostrobin (Signum 0,15%; Pirimetanil (Pyrus 400 SC 0,15%); Fenpirazamine (Prolectus 0,08-0,12%); Difenoconazol (Difcor 250 EC 0,05%);

Produsele ecologice reprezintă o măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale, astfel: Algasil – inductor de apărare cu activitate multiplă și se aplică în conc. de 0,3-0,5%; conține extract de alge (Ascophyllum nodosum) și siliciu cu rol de apărare din interiorul plantei și reduce daunele produse de Botrytis cinerea;

 Altosan – inductor de apărare, cu aplicare preventivă foliar în conc. 0,25-0,5% și repetat la intervale de 7-14 zile; este considerat un adevărat „vaccin” ce creează fitoalexine în plante, cu rol de autoapărare față de apariția putregaiului cenușiu;  Mimox – produs organic cu efect fungistatic; extract de origine naturală din Mimosa cu aplicare foliară în conc. 0,2-0,3% la intervale de 12-15 zile.

Prev-am – produs certificat pentru agricultură ecologică și conține ulei de portocale din categoria uleiurilor naturale și este volatil; se aplică foliar în conc. 0,4-0,8% la intervale de 7 zile; Evobor – complex de bor pe bază de etanolamină cu aplicare foliara în conc. 0,15%, are acțiune de prevenire față de putregaiul cenușiu la tomate, ardei și vinete în solarii și câmp.