Putrezirea radacinilor de tomate-Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici

Putrezirea radacinilor de tomate-Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici
29 aprilie 2022 15 vizualizari

Putrezirea radacinilor de tomate-Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici

Boala și patogenul cauzator

Putrezirea rădăcinilor de tomate Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici Jarvis et Shoe

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

– la plantele atacate deasupra nivelului solului, pe o lungime de 5-20 cm., se observă leziuni în tulpină (uneori ulcerații „cancere” la nivelul coletului), la scurt timp, se dezvoltă un miceliu la început de culoare albă, apoi roz-portocaliu:

-simptomul caracteristic al bolii se constată însă în sistemul radicular, unde se observă brunificarea rădăcinilor și a coletului; la plantele ofilite, sistemul radicular este mai redus, de culoare brună și putrezit;

-în secțiune prin tulpină se constată o culoare brun-ciocolatie a vaselor conducătoare pe o lungime de 5-25 cm de la nivelul solului.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

– patogen de sol ce poate fi întâlnit în spațiile protejate unde se practică monocultura pe tomate ani de-a rândul în soluri grele, cu drenaj deficitar;

-conservarea patogenului se poate realiza în resturile vegetale infectate încorporate în sol;

-apă de irigare reprezintă principalul mijloc care asigura „vehicularea” patogenului în cultură;

-se pare  evoluția ciupercii Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici este mai puternică la temperaturi în jur de 20ºC spre deosebire de Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici care preferă temperaturi în sol de 25-30ºC.

Măsuri de prevenire și combatere

-la defrișarea culturii de tomate, rădăcinile plantelor vor fi îndepărtate în totalitate fără  se lase resturi în sol;

-se va asigura solurilor un drenaj foarte bun;

-se va evita udarea în exces a culturii, mai ales dacă această este amplasată pe un sol argilos;

-după mulți ani de monocultura pe tomate în solarii (timp în care solul ar putea fi un adevărat „rezervor cu patogeni de sol” ce pot determina scăderea considerabilă a producției de tomate) se impune dezinfecția solului cu produse pe baza de Metam de sodiu (Nemasol 510 în doză de 700 litri/ha);

-după 5-6 ani de monocultura este de dorit  efectuăm tratamente alternative cu produse pe baza de Tiofanat metil (Topsin 70 WDG 0,5- 1,0 kg/ha; Topsin 500 SC în doză de 0,7 -1,4 litri/ha, Topsin Al 70 PU 0,5 -1,0 kg/ha), aplicate prin sistemul de irigare – picurare, astfel: primul tratament la plantare, iar dacă este necesar următoarele 1-2 tratamente la intervale de 3-4 săptămâni folosind doză maximă de utilizare;

-de asemenea, în cazul apariției atacului se va proceda dacă este posibil la o ușoară musuroire sau adăugat turbă sau pământ de țelină la coletul plantelor, cu umectare periodică pentru favorizarea de rădăcini adventive, urmând  împreună cu o nutriție faziala susținută (la sol și extraradicular) și udari scurte și dese  se mențînă plantele în stare de turgescența pe o perioada de vegetație cât mai lungă.