Testarea apei de irigat

Testarea apei de irigat
24 iunie 2022 48 vizualizari

Testarea apei de irigat

IMPORTANȚA CALITĂȚII APEI DE IRIGAT

Cum știm dacă facem udări corecte, sau cum știm dacă puritatea apei este optimă pentru culturile proprii?

Cu un tester digital putem măsura electroconductivtatea apei, care este exprimată în milliSiemens/cm, cu care defapt măsurăm conținutul de săruri din apă. În culturile legumicole valoarea apei de irigat nu trebuie să depășească 0,9 milliSiemens/cm. Dacă această valoare este de peste 1,2 -1,4 pot apărea probleme majore la dezvoltarea plantelor. Astfel dacă valorea apei din gospodărie este foarte mare și se vor mai adauga și îngrășăminte valoarea va crește considerabil. Acest factor de impact va aduce consecințe pe viitor și o serie de dezavantaje care va afecta planta și dezvoltarea plantei în mod direct.

Care ar fi dezavantajele udărilor cu conținut ridicat de săruri:

– afectează funcția rădăcinii

– nutrienții nu pot fi asimilați de planta în mod egal și optim

– defavorizarea activității mezofaunei și a microorganismelor din sol

– degradareză solului în timp

– dacă se fac udări foliare pot apărea arsuri pe marginea frunzelor

Care sunt factori care afectează calitatea apei de irigat?

 

1.Alcalinitatea

Valoarea normal a alcalinității este cuprinsă între 0 și 400 mg/l, CaCO3, dar la niveluri mai mari de 140 mg/l, udările regulate vor crește pH-ul solului, astfel plantele vor fi preduspuse mai ușor la apariția unor boli radiculare.

2.pH-ul

Apa de irigat este indexată ca acidă, neutră sau alcalină, în funcție de o valoare a pH-ului care este cuprinsă între 0 și 14. Pentru apa de irigat folosită în legumicultiră, o valoare a pH-ului cuprinsă între 5,8 și 6,5 este considerată a fi una normală.

Conductivitatea electrică

Prin urmare, o apă foarte pură ar avea o conductivitate scăzută, în timp ce apa de mare ar fi foarte conductivă. Intervalul normal de utilizare a apei de irigat este între 0,8-0,9 milliSiemens/cm. Dacă se face o deionizare a apei de irigat atunci valorea optimă este între 0-0,2 microsecunde/cm.

Norma de absorbție a sodiului

Când solurile sunt irigate în mod treptat cu apă care conține concentrații mari de sodiu, dar concentrații scăzute de magneziu și calciu, solul este predispus la pierderea structurii, ceea ce duce la o infiltrare și o permeabilitate redusă a apei de irigat.

Metalele grele

Dacă aveți terenuri lângă zone industriale sau în zonele din apropierea unei activități miniere, ar trebui să se efectueze și analize ale concentrației metalelor grele, cum ar fi staniu, nichel, cuprul, zincul, plumbul, vanadiu și cobalt, toate acestea putând fi avea un factor negativ pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor.

Pentru siguranța plantelor și pentru o tendință inovatoare de viitor se poate instala un sistem de deionizare a apei în caz că sunt în zona râuri, puțuri sau lacuri care au în componență conținuturi ridicate de săruri. Ascest sistem functionează astfel: se face prefiltrarea sedimentelor, apoi  dedurizarea, apoi purificarea prin membrane de osmoză inversă până la 0,0001 microni, sterilizarea microbiologică si la final deionizarea.  După terminarea acestui proces apa trebuie sã aibã o electroconductivitate de 0 µS (microsecunde)/cm.