VIRUSUL PETELOR DE BRONZ – Tomato spotted wilt virus TSWV

VIRUSUL PETELOR DE BRONZ – Tomato spotted wilt virus TSWV
22 iunie 2021 46 vizualizari

VIRUSUL PETELOR DE BRONZ – Tomato spotted wilt virus TSWV

Boală și patogenul cauzator

Ofilirea pătată a tomatelor sau „Boală petelor de bronz” Virusul ofilirii pătate a tomatelor (Tomato spotted wilt virus – TSWV)

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-atacul pe frunze începe prin colorarea în roșu-brun a nervurilor tinere și curbarea în jos a frunzelor, urmate de apariția unor pete cu marginea difuza de culoarea bronzului sau brună; aceste frunze se ofilesc începând cu foliolele apicale, ofilirea fiind urmată de uscarea frunzelor;

-pe tulpini și petioli apar pete și striuri de culoarea bronzului, care apoi devin brune datorită necrozarii țesuturilor;

-fructificarea este foarte redusă; fructele verzi pot prezența pete mici de culoare brun-neagră, iar pe fructele coapte apar desene inelare roșii și galbene în dreptul cărora, mai târziu, epiderma se necrozează, ceea ce face că suprafață fructului să fie adâncită în pericarp.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

–Virusul ofilirii pătate a tomatelor nu se trasmite prin semințe;

-acest virus se răspândește prin intermediul diferitelor specii de tripsi din care mai importanți sunt Thrips tabaci și Frankliniella occidentalis, insectele își pot menține capacitatea de infecție toată viață, transmiterea virusului fiind de tip persistent;

-virusul rezistă de la an la altul în multe specii cultivate și din flora spontană; dintre speciile legumicole cultivate menționăm: tomatele, ardeii, vinetele, tutunul, salată, țelină, spanacul, cicoarea, cartoful, mazărea, fasolea;

-multe specii spontane ale genurilor: Convolvulus, Urtica, Malva, Datura, Plantago, Galinsoga, Hyoscyamus, Altropa, Aquilegia, s.a., pot fi gazde potențiale pentru acest virus.

Măsuri de prevenire și combatere

-efectuarea de tratamente periodice cu insecticide pentru combaterea vectorilor (în principal al tripsilor); preventiv se vor efectua tratamente foliare prin alternanța produselor pe baza de: Lufenuron (Match 0,2%), Abamectim (Vertimec: 0,06 – 0,08% tomate; 0,06 – 0,1% la vinete; 0,1 – 0,12% la ardei); Acetamiprid (Mospilan 20 SG 0,04%; Gazelle 0,04%); Spinosad (Laser 240 SC 0,05%); Măsură alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produse ecologice cum sunt: Prev-Am – conține ulei de portocale din categoria uleiurilor naturale și este volatil; se aplică prin tratamente foliare în conc. 0,4-0,8% la intervale de 7 zile; Garex B -produs ecologic pe baza de extract de usturoi cu aplicare foliara în conc. 0,1-0,2% cu 2-5 aplicări foliare/sezon; este repelent și biodegradabil.

-eliminarea rasadurilor de tomate cu infecție virală înainte de înființarea culturii în câmp sau solarii;

-distrugerea buruienilor din cultură și din apropierea culturii de tomate, în scopul eliminării surselor potențiale ce pot asigura conservarea virusului.