HEKTAR FAINAREA ARDEIULUI – Leveilluca taurica

HEKTAR FAINAREA ARDEIULUI – Leveilluca taurica
21 mai 2021 4 vizualizari

HEKTAR FAINAREA ARDEIULUI – Leveilluca taurica

Boala și patogenul cauzator

Făinarea ardeiului  Leveilluca taurica (Lev.) Arnaud

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-primele simptome apar la frunzele de la baza plantelor care sunt mai sensibile decât cele tinere;

-pe partea superioară a frunzelor apar pete de culoare gălbuie, imprecis delimitate; în dreptul acestora, pe partea inferioară a frunzelor apare un puf des alb-cenușiu, reprezentând fructificațiile ciupercii;

-la presiune mare, de infecție, petele confluează, frunzele se răsucesc, se desprind și cad cu ușurință, răman numai frunzele tinere din vârful plantelor.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-boala apare în solarii și câmp, fiind favorizată de temperatura de 25-28 °C și de umiditatea atmosferică scăzută (60-75%), în pricipal urmare a irigării culturii prin rigole sau picurare.

Măsuri de prevenire și combatere

-aerisirea spațiului din solarii;

-îndepărtarea și distrugerea resturilor vegetale;

-tratamente foliare cu produse pe bază de:

Azoxistrobin  + Difenoconazol (Ortiva Top 0,1%); Difenoconazol + Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%); Penconazol (Topas 0,03% ; Sulf (Thiovit Jet 0,5%);

Piraclostrobin + Metiram (Cabrio Top 0,15-0,2%); Boscalid + Piraclostrobin (Signum 0,15%); Azoxistrobin (Mirador 250 SC 0,075%; Tazer 0,05 -0,08%); Izopirazam (Reflect 0,1%).

Algasil – inductor de apărare cu activitate multiplă și se aplică în conc. de 0,3-0,5%; conține extract de alge (Ascophyllum nodosum) și siliciu cu rol de apărare din interiorul plantei și previne făinarea.

Mimox – produs organic cu efect fungistatic; extract de origine naturală din Mimosa cu aplicare foliară în conc. 0,2-0,3% la intervale de 12-15 zile.

Microthiol special – fungicid de contact pe bază de sulf micronizat care acționează prin contact; se aplică foliar în conc. 0,4% pentru combaterea făinării la culturile de tomate și ardei; produsul trebuie aplicat la temperaturi cuprinse între 15 -25ºC; Alsupre 0,1%.