Dacă ești un fermier care pune accent pe timpurietate, calitate și uniformitate nu ezita să cultivi varza extratimpurie AS 1601 F1 !!!
Acest hibrid de varză albă extratimpuriu ajunge la maturitate fiziologică în 50-55 de zile de la plantare. Este recomandat pentru culturile timpurii atât în spații protejate (sere și solarii), precum și în câmp deschis acoperit cu folie microporoasă tip agril. Căpățânile sunt compacte și uniforme, de formă rotundă și de culoare verde-albăstrui. Greutate căpățânilor este cuprinsă între 0,8-1 kg , nu emit tijă florală și sunt rezistente la crăpare. Se consumă în stare proaspătă. Cele mai bune recolte sau obținut la o desime de 60.000-65.000 plante/ha.
Alte caracteristici ce scot în evidență performanța acestui hibrid:
– este tolerant față de apariția antocianinei
– prezintă nervuri subțiri
– cotorul este mic
– nu prezintă beșicare pe frunzele exterioare
– iar rădăcinile sunt scurte spre mediu

Sfaturi pentru o cultură reușită:

Semănatul: se face în ultima decadă a lunii ianuarie până la începutul lunii februarie.
Plantarea: răsadurilor se realizează în luna martie până la începutul lunii aprilie, când în sol se înregistrează 8°C. Pe teren nemodelat se plantează la distanțe de 50-60 cm în¬tre rânduri și 30 cm între plante pe rând, iar pe teren modelat la 70-75/25 cm.
Irigarea: cea mai sigură și cea mai eficientă metodă de irigare, este irigarea prin picurare.
Fertilizarea: utilizarea unui raport N:K echilibrat, este cheia pentru a obține timpurietate, căpățâni perfect rotunde și lipsite de boli, calitate superioară și venituri substanţiale.

Lucrările de întreținere: constau în completarea golurilor după 3-4 zile de la plantare, două prașile mecanice și 1-2 prașile manuale pe rând. La 3-4 săptămâni de la plantare se administrează 150 kg/ha azotat de amoniu și 80-100 kg/ha sare potasică. În perioadele secetoase se fac 3-4 udări cu 300-400 mc apă la ha.
Combaterea bolilor și dăunătorilor: principalele boli întâlnite la varza albă sunt: mana (Peronospora brassicae) și hernia verzei (Plasmodiophora brassicae), iar dintre dăună¬tori: puricii cruciferelor (Phyllotreta sp.); ploș¬niţele verzei (Euridema sp.); musca verzei (Delia brassicae); păduchele cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae); buha verzei (Mamestra brassicae) şi fluturele alb al verzei (Pieris brassicae).

Recoltarea: începe în ultima decadă a lunii mai, în zonele de câmpie și la începutul lunii iunie, în celelalte regiuni. Se recoltează manual, prin 2-3 treceri, prin tăierea căpățânilor, când acestea au ajuns la maturitatea teh¬nică.
Recomandări pentru cultura în spații protejate:
În faza de răsad se recomandă produsul Cropmax în concentratie de 0,1-0,15 %, la 7-10 zile
După transplantare folosiți îngrășământ pe bază de fosfor în doza de 1,2gr/litru de apa
După plantare folosiți îngrășăminte hidrosolubile NPK 2:0.5:3, în doză de 1,5 gr/litru de apa
Săptămânile 5-6 după plantare folosiți îngrășăminte hidrosolubile NPK 1:0:2, în doză de 1,5 gr/litru de apa
Dacă faceți plantare prin răsad plantele au nevoie de mai ultă apă
Recomandări pentru cultura în câmp:
Producții ridicate sau obținut când s-a folosit folia microporoasă de tip agryl pentru culturile extratimpurii. Avantajele acestui agryl, protejează plantele de razele UV, permite circulația aerului și filtrarea apei, ferește plantele de temperaturi scăzute, oferă plantelor un microclimat favorabil și influențează pozitiv caracterele morofologice a plantei.
Varza cultivată în câmp prezentă valori mai ridicate decât la varza cultivată în solar, exceptând valorile de nitrați.
De preferat să cultivați varza pe un teren plat, fără denivelări, deoarece în anumite locuri unde o să băltească mai mult timp apa o să apară neuniformitate între plante, mai mult se poate schimba și forma căpățânii.

Citeste mai multe articole pe blogul Agrosel click aici
Urmareste canalul de YouTube click aici
Comanda online seminte, direct din magazinul online Agrosel click aici