Perioadele optime pentru însămânțarea gazonului:
-primăvara se poate efectua în lunile Aprilie, Mai
-toamna se poate efectua în Septembrie, Octombrie

Gazonul poate fi semănat și în luniile Martie, Iunie, Iulie, August și Noiembrie, dacă condițiile sunt favorabile. Se evita zilele de caniculă, secetă și îngheț.

Tipul de gazon se alege în funcție de scopul utilizării și de condițiile de mediu:
-gazon pentru umbră
-gazon pentru soare puternic
-gazon sport
-gazonul rustic
-gazonul estetic, ornamental

Cum se pregătește terenul pentru semănat?

    

1.Curățarea terenului – se îndepărtează toate obiectele nefolositoare, precum resturi vegetale, pietre, mușuroaie, bolovani.
2.Dezvelirea sau decopertarea terenului – se efectuează doar dacă nivelul solului este mai ridicat decât cel dorit și calitatea acestuia este slabă.
3.Ierbicidarea – pentru eliminarea vegetației deja existente. Se poate repeta la un interval de 10-14 zile, dacă buruienile încă există.

Cum se pregătește solul și ce lucrări presupune?
1. Fertilizarea – pentru pământ argilos se adaugă tubă și nisip, iar pentru pamant nisipos se adaugă turba și pământ argilos. Se face fertilizarea fazială folosind îngrășăminte pe bază de fosfor si potasiu 5-10kg/100 m². Încorporarea acestora se face manual cu sapa și grebla pe suprafețe mici, iar pe suprafețe mari se poate folosi freza.
2. Nivelarea terenului – se sapă solul cu motocultorul cu freza rotativă, la o adâcime de 20 cm.
3. Tasarea solului – se efectuează cu un tăvălug și apoi se greblează. Se realizeaza aceasta operatiune de mai multe ori. Este important ca pământul să fie afânat pe o adâncime de 2-3 cm. Dacă se dorește montarea unui sistem de irigare îngropat, acesta trebuie instalată înaintea nivelarii solului.

Ce presupune semănarea?

Cantitațea de sămânță folosită este în jur 3-5 kg la 100 m².
Se poate face manual, împrăștiind semințele cu mâna la 1-1,2 m deasupra solului sau mecanizat cu semănatore specială
Indicat să se folosească un număr coresăpunzătoare de semințe nici prea multe deoarece așa semințele se vor sufoca, nici prea puține.
Semințele se împrăștie înrcucișat jumatate de cantitate într-un sens și jumatate în celalalt pentru ca trecerile să fie suprapuse.
După împrăștiere semnițele se încorporează cu grebla până se acopera cu 1-2 cm pământ, aceasta fiind defapt și adâncimea de semănare.
Pentru ca semințele să intre bine în contact cu solul și să nu rămâna goluri de aer, se efectuează tăvălugirea solului după semănare.

Cum se vor efectua udările?

Pentru o bună germinare a semințelor, trebuie mențiunută o umezeală constantă fără ca terenul să bălțească chiar după semănare.
În primele două săptămâni este necesar să irigați de două ori pe zi dimineața și seara.
Când iarba începe să răsară puteți uda o singură dată pe zi, seara, crescând cantitatea de apă.

Când se efectuează prima tundere?

Prima tundere a gazonului se face când acesta ajunge la înalțimea de 8-9 cm. La prima tundere gazonul se tunde cam la jumatatea creșterii, aproximativ 4-5 cm. La început firele de iarbă sunt sensibile la smulgere și trebuie să folosiți o mașină de tuns cu lamele bine ascuțite. Urmatoarea tundere se va efectua la o distanță de 9-10 zile.
Ce sa dezvoltat în totalitate gazonul se tunde o singură dată pe săptămână la maxim 10-12 zile vara. Gazonul se taie 1/3 din lungime toatală a firelor de iarbă.

Ți-a plăcut articolul? Te poți abona și primești automat pe email următorul articol AGROSEL. Detalii aici

COMANDA ONLINE SEMINTE DE GAZON click aici