Sfatul specialistului

Folia de mulcire avantaje, dezavantaje, sfaturi

Dacă dorim acoperirea solului putem folosi mulcirea organică (care pot fi frunze, resturile vegetale, paie, compost, rumeguș), sau mulcirea anorganică (care sunt cele din materiale de plastic de diferite culori și mărimi). Astăzi v-om folosi folia de mulcire neagră care este de o lățime de 120 de cm și de o grosime de 15 microni. Întindirea foliei se va face cu mașina de bilonat și de întins folia.

Afidele, vectorii virozelor

În această perioadă după plantările regulate în spațile închise, în sere și solarii au început să își facă apariția primii dăunători, pe nume afidele sau mult cunoscuții păduchi verzi al plantelor. Sunt fermieri care deja sau confruntat cu acest dăunător încă în faza de răsad. Dacă în solarii sau instalat sau sunt printre rânduri populații de furnici atunci cu siguranță că aveți în cultură și afide. Afidele secretă pe plante o substanță lipicioasă cu aspect strălucitor și bogat în zaharuri (roua de miere- honeydew), iar aceste excremente atrag furnicile.

LUCRARI ESENTIALE DUPA PLANTAREA LEGUMELOR

În acest articol vă prezentăm 3 lucrări de bază, lucrări fundamentale pe care ar trebuii să le luați în considerare după plantarea legumelor în solarii:  Menținerea unui echilibru vegetativ-generativ în raport egal 1:1, stimularea plantelor în perioada înfloritului, evitarea avortării florilor pentru producții ridicate.

Importanta temperaturii solului

Prin prisma de a avea culturii cât mai timpurii, goana de a fi primul în piață îi determină pe mulți dintre fermieri să uite de importanța condițiilor pe care ar trebuii să le îndeplinească pentru a avea culturi reușite. Iar această grabă, această sintagmă a plantărilor și a însămânțărilor de primăvară timpurii aduce consecințe greu de depășit dacă nu se respectă niște prinicipii de bază, fundamentale ce țin de temperatura optimă a solului, pentru a putea efectua plantările. În acest context de regulă printr-o măsurătoare simplă cu un termometru destinat pentru sol se poate efectua această lucrare.

Ingrijirea rasadurilor

Cultivarea și obținerea răsadurilor de legume sănătoase, a răsadurilor de calitate, nu este o lucrare ușoară, iar această etapă a culturii legumicole implică o atenție deosebită din partea fermierului. Calendaristic, în funcție de regiunea geografică producerea răsadurilor poate începe de la sfârșitul lunii ianuarie pentru zonele mai calde și începutul luni februarie pentru zonele mai reci. Peste 50% din succesul unei culturi legumicole se datorează răsadurilor de înaltă calitate.

Comunicatul ISF (Federatia Internationala de Seminte)

Gestionarea semințelor în timpul crizei COVID-19. Lumea se confruntă cu o criză gravă de sănătate cu „SARS-CoV-2” și această boală provoacă „boala coronavirusului 2019” (COVID-19), care este declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept pandemie. Federația Internațională a Semințelor (ISF) se alătură comunității globale în sprijinirea măsurilor de prevenire și răspândire a virusului.

3 lucrari esentiale pentru productii legumicole de succes

Cele mai bune rezultate se pot obține când amendamentele se încorporează în sol toamna odată cu arăturile. Împrăștierea amendamentelor se va efectua cu mașina de împrăștiat amendamente, iar încorporarea în sol se va face cu freza, ori prin discurie. După administrare, deja în anul următor se poate observa o îmbunătățire a însușirilor fizico-chimice a solului, se produce o bună aerare a solului, precum crește permeabilitatea solului, iar la final când vom trage concluzile vom avea producții mai ridicate și de calitate superioară.

Alegerea substratului de turba potrivit

Există trei tipuri de turbă: oligotrofa (roșie sau blondă), eutrofa (neagră) si mezotrofa (turba intermediară)

Testarea apei de irigat

Cum știm dacă facem udări corecte, sau cum știm dacă puritatea apei este optimă pentru culturile proprii? Cu un tester digital putem măsura electroconductivtatea apei, care este exprimată în milliSiemens/cm, cu care defapt măsurăm conținutul de săruri din apă. În culturile legumicole valoarea apei de irigat nu trebuie să depășească 0,9 milliSiemens/cm. Dacă această valoare este de peste 1,2 -1,4 pot apărea probleme majore la dezvoltarea plantelor.

Mana la tomate, cauze, tratamente, sfaturi practice

Mana la roșii este produsă de ciuperca Phytophthora infestans. Atacul apare pe frunze, tulpini, flori și fructe. Sporii acesteia sunt uşor împrăştiaţi în urma lucrărilor technologice. Primele simptome apar pe frunzele, sub forma unor pete circulare. Țesuturile petelor sunt de culoare închisă, apoi se brunifică treptat.

Tratamente biologice

În acest material am dori să vă prezentăm un studiu efectuat în urma unor tratamente biologice împotriva a doi dăunători conscrați și extrem de periculoși din culturile la familia Solanaceae (ardei, tomate, vinete), mai precis despre tripsul Californian (Frankliniella occidentalis) și musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum). Pentru reducerea populației a acestor dăunători sau folosit tratamente biologice cu prădători de tip Amblyseius swirski.

Sfaturi practice pentru o cultură profitabilă de castraveți cornișon

Cultură de castraveți cornison este în top 10 cele mai profitabile culturi în sere. Prezentăm operațiuni ....