Sfatul specialistului

PUTREGAIUL CENUSIU al TOMATELOR – Botrytis cinerea

Primele simptome apar de regulă pe funzele bătrâne, de la baza plantelor sub forma unor pete verzui sau gălbui-verzui, care se necrozează și uneori prezintă o zonare concentrică, iar în final putrezesc, se desprind și cad; uneori, pe unele foliole, atacul se manifestă sub formă unor pete brun-deschis-gălbui (bej) în formă de: ”flacăra”;

MANA TOMATELOR (Phytophthora infestans)

Fructele sunt infectate începând cu primele faze de dezvoltare până aproape de maturare; atacul debutează, de regulă, la locul de inserție a pedunculului sub forma unor pete mari de culoare brun-măslinie care se măresc, devin brune și cuprind fructele în întregime;

OFILIREA TOMATELOR (Fusarium oxysporum)

In câmp, atacul începe prin îngălbenirea frunzelor bazale, care se necrozează și se usucă, iar boala progresează treptat spre vârful plantelor, mai întâi sunt afectate foliolele de pe o parte a frunzei, apoi ofilirea și îngălbenirea se extind la toată frunza;

Putrezirea coletului la tomate – Didymella lycopersici

Boala, simptome, factori care favorizeaza apartia si evolutia bolii

Caderea plantutelor la tomate (Pythium debaryanum)

Boala ,caracteristici pentru diagnosticarea bolii, măsuri de prevenire și combatere

PARTEA 9 – Simptome de fitotoxicitate la cultura de tomate

În această perioadă, datorită fluctuațiilor mari de temperatură zi-noapte, din cauza stresului hidric, termic, precum a diferiților factori exteri și interni trebuie acordată o deosebită atenție aplicării a produselor pentru protecția plantelor.

PARTEA 8 – Dezechilibre fiziologice la cultura de castraveti

Afla mai multe detalii despre dezechilibre fiziologice la cultura de castraveți.

PARTEA 7 – Boli neparazitare la tomate si ardei

Apare frecvent în solarii și câmp, la temperaturi prea scăzute în timpul înfloritului, umiditate atmosferică prea ridicată sau prea uscată; sol foarte rece, carență de fosfor, exces de azot, perioade diurne foarte scurte și puțină lumină.

PARTEA 6 – Dereglari de nutritie la cultura de castraveti

Amplasarea culturii pe soluri ușoare, nisipoase cu drenaj foarte bun atunci când nu se corelează regimul de udare cu dozările de fertilizare.

PARTEA 5 – Factori care influenteaza aparitia si evolutia bolilor la castraveti, pepeni verzi si pepeni galbeni

Boală,Patogen,Temperatură atmosferică (ºC) Umiditatea atmosferică (%) si Alți factori favorizanți

PARTEA 4 – Factori care influenteaza aparitia si evolutia bolilor la castraveti, pepeni verzi si pepeni galbeni

Boală, Patogen, Temperatură atmosferică (º C), Umiditatea atmosferică (%) si alți factori favorizanți

PARTEA 3 – Deficiente de natura culturala si dereglari de nutritie

Perturbarea evoluției normale de legare a florilor ce determină, la prima inflorescență, fructe mai mult sau mai puțin deformate.